≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pečat Stefana Nemanje izložen u Istorijskom muzeju Srbije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Olovni pečat kupljen je na aukciji u maju od grčkog vlasnika za 12.000 evra i prvi je originalni predmet Stefana Nemanje u ovom muzeju.

  • 0

Pečat župana Stefana Nemanje iz druge polovine 12. veka od ove nedelje je u okviru izložbe pod nazivom "Čekajući stalnu postavku" izložen u Istorijskom muzeju Srbije.

Olovni pečat kupljen je na aukciji u maju od grčkog vlasnika za 12.000 evra i prvi je originalni predmet Stefana Nemanje u ovom muzeju.

Kako je za Tanjug izjavila direktorka Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić bilo je vrlo važno ovaj pečat doneti u Srbiju.

"Od kupovine do momenta izlaganja prošla su oko dva meseca. Pečat se sada nalazi u vitrini i dostupan je svim posetiocima. Vrednost pečata za nas je nemerljiva", rekla je Bojić.

Pored pečata, u okviru izložbe nalazi se i prva i jedina kruna novovekovnog kralja Petra Prvog Karađorđevića, kao i njegov plašt, žezlo i šar.

Bojić navodi da se, između ostalog, na izložbi mogu videti žezlo Svetog Save, kruna Jelene Anžujske, garderobni predmeti malog Milutina i Dragutina, Mihajla Stonskog, kao i krunu kralja Milutina kada je već odrastao, iz male crkve u Studenici.

"Mogu se videti i žezlo i kruna carice Jelene i cara Dušana, brojne kopije fresaka i grafike iz polovine 19. veka. Tu se nalazi i oružje i garderoba dinastija Obrenović i Karađorđević", ispričala je Bojić.

Od ukupnog broja predmeta, 80 odsto su originali smešteni u vitrine, dok su oko 20 odsto idealne rekonstrukcije ili replike.

Bojić kaža da najveću pažnju posetilaca privlači upravo kruna kralja Petra Karađorđevića.

Sa direktorkom muzeja, autori izložbe su Slađana Bojković i Tijana Jovanović Češka, kao i brojni kustosi muzeja.

Izložba je otovrena od utorka do nedelje u periodu od 12-20 časova, dok su svake subote organizovane posebne vođene ture.

Video: Bojić: Bilo je vrlo važno da u Srbiju donesemo pečat Stefana Nemanje

(Telegraf.rs/Tanjug)

Video: Pogledajte kako izgleda pečat velikog župana Stefana Nemanje: Povod prikaza, mogućnost otkupa

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA