Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba od kralju Petru II otvorena u Belom dvoru

Vreme čitanja: oko 2 min.

''Moj otac, kralj Petar II, nije imao lak život", rekao je Aleksandar Karađorđević

  • 0

Aleksandar i Katarina Karađorđević otvorili su u Kraljevskom dvoru izložbu ''Vek od rođenja kralja Petra II - karika između prošlosti i sadašnjosti''.

Tim povodom u Dvoru je istovremeno održana i promocija jubilarnog izdanja „Vladari Srbije“, poštanskih maraka posvećenih stogodišnjici rođenja kralja Petra II i dvestogodišnjici rođenja kneza Mihaila Obrenovića.

Aleksandar Karađorđević izjavio je da je njegov otac bio žrtva brojnih kleveta, izmišljotina i laži, koje se danas, u vremenu u kojem živimo, konačno sklanjaju sa njegovog imena.

''Moj otac, kralj Petar II, nije imao lak život. Na dan kada se navršava tačno jedan vek od njegovog rođenja, sećamo se oluja i izazova sa kojima se suočavao i borio tokom svog, nažalost, ne tako dugog života", rekao je Karađorđević.

Adam Sofronijević iz Pošta Srbije poručio je za Tanjug da Pošta želi ovim izdanjem da pošalje poruku da podele našeg naroda, uključujuću i one dinastičke, treba da ostavimo iza sebe.

On je najavio održavanje do sad najveće izložba filatelije u Srbiji, "Balkanfila 19" u oktobru ove godine, pod pokroviteljstvom predsednika Aleksandra Vučića.

Autor izložbe Dušan Babac izjavio je da su istorijske prilike u kojima je kralj Petar II nasledio svog oca bile najteže koje je 20. vek zapamtio.

"Obeležavajući stogodišnjicu života kralja Petra II nameće se zaključak da je njegov najvažniji doprinos ideji monarhizma to što on sam predstavlja kariku između prošlosti i sadašnjosti", rekao je Babac.

Posetioci izložbe imali su priliku da vide odabrane portrete i fotografije poslednjeg kralja Jugoslavije, pisma i lične predmete, kao i video materijal koji prikazuje mladog monarha.

Takođe bila je izložena i pukovska zastava Timočke brigade Jugoslovenske vojske u otadžbini, koja je nedavno pronađena posle više od sedam decenija skrivanja, a na kojoj je prikazan monogram kralja Petra II i tradicionalne reči vojničke zakletve iz vremena Kraljevine.

Autori izložbe su Dušan Babac, član Krunskog veća, i Uroš Parezanović, šef službe za odnose s javnošću i protokola Kraljevskog dvora.

Izložba će biti otvorena za posetioce radnim danima do 20. septembra.

U okviru obeležavanja ovog jubileja, ranije u toku dana su Aleksandar i princeza Katarina na Oplencu odali počast kralju Petru Drugom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA