Vreme čitanja: oko 3 min.

Dani Ermitaža: Zavirite na izložbe u Narodnom muzeju u Beogradu, izložen i porcelan sa dvora Romanovih

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izložbu koju treba pogledati, ako ste u mogućnosti

  • 0

Veličanstven kulturni događaj nas ovih dana očekuju u Beogradu, budući da su na programi Dani Ermitaža, a posetioci će moći da uživaju u ruskoj kulturi. Deo programa su i izložbe "Nevidljiva umetnost" i "Carski porcelan", koje možete pogledati u Narodnom muzeju u Beogradu.

Ekipa portala Telegraf.rs imala je tu priliku da prisustvuje stručnom vođenju i imala je šta da vidi. Prvi deo "Nevidljiva umetnost", vodio je kustos Igor Malkiel. Ova izložba je posvećena osobama sa mentalnim smetnjama, sa lošim sluhom i vidom i podelenja je u više delova.

Drugi deo izložbe, "Carski porcelan", vodila je Irina Bagdasarova, koja je novinarima detaljno sve pojasnila.

Snimak sa izložbe pogledajte na početku teksta.

Dani Ermitaža traju od 24. do 29. oktobra u Beogradu. Više detalja na sajtu www.daniermitaza.rs

O izložbi "Nevidljiva umetnost"

Projekat "Nevidljiva umetnost. Za granicom vidljivog" krši glavno pravilo muzeja: "Zabranjeno dirati eksponate!". Na ovoj izložbi je dozvoljeno, pa čak i obavezno da dotaknete umetnost.

Ermitaž, jedan od glavnih muzeja u Rusiji i u svetu, već dugi niz godina eksperimentiše sa inkluzivnim formatima, stvarajući replike umetničkih dela: bareljefe, taktilne kopije, 3D-portrete. U početku je ovaj pravac bio razvijen za slabovide i slepe posetioce muzeja, ali se pokazalo da je taktilni pristup umetnosti blizak najširoj javnosti. Svi žele da dodirnu skulpturu ili, na primer, starinski tepih!

U Narodni muzej Srbije Ermitaž ne donosi samo retke eksponate, već i poseban doživljaj interakcije sa njima. Na izložbi «Nevidljiva umetnost» posetioci će zaista moći da shvate i osete šta znači kada i sami možete da dodirnete muzejsko blago.

Prvi deo inkluzivne izložbe posvećen je nalazima zoroastrijskog lokaliteta Pendžikent (Tadžikistan) i iskopavanjima 5. humke Pazirika (Altajske planine, Rusija). Ovde se možete upoznati sa trodimenzionalnim scenama zidnih slika drevnog Pendžikenta (VI-VIII vek n.e.) i njihovom animiranom rekonstrukcijom — animiranim filmovima koji otkrivaju značenje crteža. Posetioci izložbe će takođe moći da vide i dodirnu reprodukovane fragmente najstarijih trenutno poznatih tepiha i figurina IV—III veka p.n.e. sa groblja Pazirik.

Drugi deo izložbe «Nevidljivi pomagači» posvećen je čovekovim prijateljima i glavnim pomoćnicima slepih ljudi — psima. Ermitaž je odabrao deset slika pasa iz umetničkih dela različitih žanrova i napravio njihove tačne trodimenzionalne kopije. Mnogi rariteti uzeti kao osnova za replike, zbog svoje duboke starosti, praktično više nisu izloženi javnosti i nalaze se u muzejskim depoima. Tako da je prilika da dodirnete tako vredne artefakte, čak i u taktilnim verzijama, retka i jedinstvena šansa.

O izložbi "Carski porcelan"

Projekat koji kroz porcelan i slike govori o istoriji carske Rusije, o njenim vladarima i tradiciji dvorskog života, rezultat je plodne saradnje Ermitaža i Narodnog muzeja Srbije.

U središtu izložbe su čuvene svečane garniture koje su korišćene tokom ručkova i prijema u Zimskom dvorcu i drugim carskim rezidencijama. Ove prelepe objekte su precizno rekonstruisali profesionalni vajari i umetnici na osnovu istorijskih modela iz kolekcije Ermitaža. Remek-dela ruskih majstora druge polovine XVIII i početka XX veka napravljena su tako što su uzete u obzir sve nijanse složenih oblika, plastične i slikovne dekoracije originala.

Eksponati predstavljeni na izložbi «Carski porcelan» vezuju se za vladavine gotovo svih ruskih careva — od Jelisavete Petrovne do Nikolaja II.

Sva ova dela dekorativne umetnosti nastala su u Carskoj fabrici porcelana (IFZ) u Sankt Peterburgu. Od početka svog postojanja 1744. godine, do revolucionarnih događaja 1917. godine, ova fabrika bila je zvanični snabdevač ruskog carskog dvora, i upravo tu su nastajali izuzetni kompleti servisa sa monogramima vladajućih monarha. Veličanstveni setovi za jelo, desert, čaj i kafu napravljeni u Carskoj fabrici porcelana odlikuju se finim polihromnim slikanjem, elegantnim reljefnim elementima i bogatom pozlatom.

Šolje, tanjiri, vaze i stoni ukrasi nisu samo luksuzni kraljevski predmeti. Porcelanski radovi odražavali su i lični ukus krunisanih naručilaca, popularne umetničke stilove i pravce u svetskoj umetnosti, nivo industrijskog razvoja, značajne istorijske događaje i društvene ideje.

Uz porcelan, i likovna umetnost će biti važan učesnik u priči o carskoj Rusiji koja će biti ispričana u Narodnom muzeju Srbije. Replike i moderne medijske verzije slika iz kolekcije Ermitaža upotpuniće izložbu portretima careva, slikovitim prikazima kraljevskih rezidencija, dvorskih trpeza i praznika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA