≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vesić: Kupovina slike Paje Jovanovića velika pobeda srpske kulture

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pajo, dobrodošao kući, poručuje Vesić

  • 3
Paja Jovanovic Odmor Bašibozuka (1859) Foto: Paja Jovanović

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić čestitao je danas Muzeju grada Beograda što je uz pomoć predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Ministarstva finansija uspeo da u našu zemlju vrati sliku Paje Jovanovića "Odmor bašibozuka" čija je kupovina, kako je istakao, velika pobeda srpske kulture.

"Srećan sam što je praksa koju sam uspostavio dok sam bio u Gradu Beogradu zaživela i što vraćamo dela naših slikara u Srbiju", naveo je Vesić na društvenoj mreži X.

Podsetio je da je na njegov predlog Muzej grada Beograda u maju 2021. godine učestvovao na licitaciji, spasivši 36 slika iz kolekcije Jugoeksport i dodao da su se tako u Muzeju grada našle slike velikih umetnika kao što su Boža Prodanović, Petar Lubarda, Zora Petrović, Mila Milunović i drugi, a koje su trebale da budu prodate u bescenje.

"Ovoga puta Muzej grada Beograda to je uspeo uz pomoć Ministarstva finansija i predsednika Aleksandra Vučića koji ima poseban senzibilitet prema našoj kulturi i koji razume da bez kulture, istorije i tradicije jedan narod ne može da opstane. Pajo, dobrodošao kući", dodao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Распучин

    10. novembar 2023 | 16:16

    Зар је председник и овде морао да се ангажује?! Шта би ми ,јадни, без њега...

  • Hh

    10. novembar 2023 | 15:56

    Čovek i slike kupuje. Neverovatan lik

  • Muzej grada Beograda

    11. novembar 2023 | 09:25

    Zasto Muzeju grada Beograda. Pajina kuca je u Becu. Dobro je sto smo mi od para iz budzeta kupli sliku jednog od najvecih srpskih slikara, ali sko slika nije kupljena iz budzeta grada vec srpskog budzeta, treba da bude vlastnistvo Narodnog muzeja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA