Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadežda u Niš: Izložba u čast čuvene srpske slikarke otvorena u Paviljonu niške Tvrđave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izložba sadrži 50 dela, a zajednički je priređuju Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu i Narodni muzej Srbije

  • 0
Izložba, Nadežda Petrović Foto: D. Kocić

Izložba "Nadežda Petrović: Modernost i nacija" otvorena je u Paviljonu niške Tvrđave, u čast 150 godina od rođenja naše čuvene slikarke.

Izložba sadrži 50 dela, a zajednički je priređuju Galerija savremene likovne umetnosti u Nišu i Narodni muzej Srbije.

Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja Srbije, je kazala da je izložba najpre predstavljena u Beogradu, potom u Kostanjevici na Krki, onda u Banjaluci i u njenom rodnom Čačku.

- Izložba se sada otvara u Nišu koji je Nadeždi jednako puno značio jer podsećao na Sićevo u kome je osnovala svoju prvu likovnu koloniju. Mi smo na ovaj način zaokružili Nadeždin put, zaokružili smo njen veličanstven opus koji počinje sa njenim školovanjem u Minhenu - izjavila je Borić Brešković na otvaranju izložbe.

Ona je istakla da dela koja su izložena predstavljaju poseban odabir naših vrhunskih stručnjaka.

- Sva izložena dela su značajna, ali meni znače svakako veoma mnogo ona dela koja su vezana za narod. Isto tako idela koja podsećaju na njen otadžbinski period, na onaj ratni vihor koji je na kraju odveo u smrt. Živela je u inostranstvu, a vraćala se domu svome. Volela je Srbiju, želela je na svaki način da istakne taj nacionalni momenat srpskog naroda, ali isto tako univerzalnost i ljudske odnose, zbližavajući ljude i pokrećući južnoslovenske ideje - izjavila je Borić Brešković.

Emilića Ćoćić Bilić, direktorke Galerije savremene likovne umetnosti kazala je da su autori izložbe redovni profesori Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Nišu dr Lidija Mernik i dr Igor Borozan.

- Ovo je prilika da se pred Nišlijama nađe sveobuhvatan opus Nadežde Petrović iz kolekcija četiri ustanove - Narodnog muzeja Srbije, Umetničke galerije Nadežda Petrović u Čačku, Spomen zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu - izjavila je Ćoćić Bilić.

Ona je podsetila da je Nadežda Petrović dala dragocen doprinos razvoju kulture na jugu Srbije jer je davne 1905. godine u Sićevu osnovala prvu jugoslovensku umetničku koloniju, preteču današnje likovne kolonije.

Ćoćić Bilić je kazala da će izložba biti otvorena do 5. januara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA