≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Umrla Vera Molnar

E. S.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kako navode francuski mediji, Vera je preminula jutros u Parizu

  • 0

Vera Molnar, medijska umetnica rodom iz Mađarske, preminula je danas u Francuskoj.

Vera je preminula mesec dana uoči svog 100. rođendana.

Rođena je 5. januara 1924. godine kao Vera Gak i smatra se pionirkom kompjuterske umetnosti i generativne umetnosti, a takođe je i jedna od prvih žena koja je koristila računar u svojoj umetničkoj praksi.

Rođena je u Mađarskoj, studirala je estetiku i istoriju umetnosti na Mađarskom univerzitetu lepih umetnosti. Tokom 1940-ih i 50-ih godina stvarala je nereprezentativne slike. Do 1959. pravila je kombinatorne slike, a 1968. koristila je kompjuter da napravi svoje prve algoritamske crteže.

Kada je uzela francusko državljanstvo ime je promenila u Vera Molnar.

U svojoj veoma dugoj umetničkoj karijeri, koristila je razne tehnike i materijale. Vera je crtala, lepila, slikala, dizajnirala skulpture, programe, fotografije, stvarala instalacije, grafike i umetničke knjige.

Kako navode francuski mediji, Vera je preminula jutros u Parizu.

"Centar Pompidu je sa velikom tugom saznao za smrt Vere Molnar. Imala je 99 godina i bila je pionir kompjuterskog kodiranja u umetnosti. Radila je zajedno sa Kristijanom Briendom, kustosom u Nacionalnom muzeju moderne umetnosti, na velikoj izložbi koja će biti otvorena u februaru 2024. godine", navodi se u saopštenju muzeja u Parizu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA