Vreme čitanja: oko 1 min.

Otvorena izložba metalnih posuda od 13. do 19. veka u Narodnom muzeju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Autorke izložbe, muzejska savetnica Branka Ivanić, viša kustoskinja Nataša Cerović i kustoskinja Ivana Lemkul odabrale su brojne srebrne i pozlaćene tanjire i čaše, koji su bile deo svečanih trpeza i lične dragocenosti, kao i one od obojenih metala

  • 0
Otvorena izložba metalnih posuda od 13. do 19. veka u Narodnom muzeju Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izložba "Između trpeze i sofre. Metalne posude od 13. do 19. veka u zbirkama Narodnog muzeja Srbije" otvorena je  u Velikoj galeriji Narodnog muzeja (NMS), i biće otvorena do 7. februara 2024. godine.

U obraćanju zvanicama i posetiocima, direktorka NMS-a Bojana Borić Brešković je podsetila da su tokom Srednjeg veka, a i kasnije u doba Osmanskog carstva, metalne posude smatrane luksuznim predmetima i bile su favorizovane.

Prema njenim rečima, neke od njih imaju nemerljiv istorijski značaj, poput čaše cara Dušana i tanjira patrijarha Arsenija Trećeg, i pružaju sliku srpskog društva kroz vekove.

Borić Brešković je dodala da izloženi predmeti prikupljani tokom 150 godina predstavljaju "važan i dragocen trag".

Akademik i recenzent izložbenog kataloga Miodrag Marković rekao je da je mnogo dragocenih predmeta opljačkano tokom turskog peroda, i da zato predmeti kao čaša cara Dušana ima izvanredan značaj.

Otvarajući izložbu, Marković je ocenio da je takvih predmeta moralo biti mnogo više, o čemu svedoče i pisani izvori, a izložena 81 posuda "ima izvanredan istorijski, umetnički i širi značaj".

Autorke izložbe, muzejska savetnica Branka Ivanić, viša kustoskinja Nataša Cerović i kustoskinja Ivana Lemkul odabrale su brojne srebrne i pozlaćene tanjire i čaše, koji su bile deo svečanih trpeza i lične dragocenosti, kao i one od obojenih metala.

Delom stonog posuđa smatran je i pribor za pranje ruku, pa je na malom broju sačuvanih predmeta korišćenih u tu svrhu, vidljiva pažnja posvećena njihovom ukrašavanju.

Na izložbi je predstavljeno i posuđe u široj upotrebi u domaćinstvu, kao što su posude za kupanje koje se po specifičnom obliku prepoznaju i na likovnim predstavama iz različitih perioda i kultura.

Susreću se jednostavne vizantijske forme, biljna i životinjska ornamentika karakteristična za zapadnu umetnost gotike, kao i rumi, hataj i saz motivi prisutni na delima osmanske provenijencije, a na manjem broju posuda zastupljena je i religiozna ikonografija.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA