Vreme čitanja: oko 4 min.

U galeriji "Risim" otvorena izložba "Nadežda Petrović - bez boje"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 4 min.

Predstavljeni su crteži slavne slikarke iz Kolekcije Narodnog muzeja

  • 0

U saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, u galeriji „Risim” otvorena je izložba pod nazivom „Nadežda Petrović: bez boje”, na kojoj su predstavljeni crteži slavne slikarke iz Kolekcije Narodnog muzeja.

„Ova izložba predstavlja selekciju crteža iz bogatog fonda koju Narodni muzej čuva u zbirci crteža i grafika jugoslovenskih autora 20. veka. Crteža ima ukupno 173, a za ovu izložbu je izabrano 75 radova iz nadeždinog najranijeg perioda od 1894. , dok je najsatiri crtež nastao 1912. godine", rekla je Evgenija Blanuša, muzejski savetnik Narodnog muzeja Srbije i autor izložbe.

Prema njenim rečima, značajno je da se ti crteži ne mogu posmatrati ukoliko se celokupno njeno slikarstvo ne uzme u obzir, jer, kako je navela, da su iza Nadežde Petrović ostali samo crteži sigurno je da ne bi zauzela tako značajno mesto u jugoslovenskom slikarstvu 20. veka kako joj danas pripada.

"Razlog te navodne inferiornosti crteža jeste u tome što je ona pre svega bila predisponirana za boju i za slikarski mediji dok je crteže izvodila u jednom dahu, često neobavezno i često skicirala i tek retko mu se posvetila da ga uvaži kao poseban mediji”, dodala je ona.

Blanuša ističe da su na ovoj izložbi predstavljene različite grupe crteža Nadežde Petrović, a poseban značaj joj daje činjenica da većina izloženih radova nikada nije prikazana široj publici.

„Prvu grupu čine upravo te skice, zabeleške, odrazi njenog intimnog raspoloženja. Drugu čine studijski radovi ostvareni u školi Antona Ažbea u Minhenu koji pokazuju da je ona savladala akademski način crtanja i pokazala izuzetnu veštinu u tumačenju ljudske figure, skraćenja, perspektivu", rekla je ona i dodala da radovi Nadežde Petrović imaju sve osobine akademskog crteža.

"I treća koja je najbliža slikama jer ona crta onako kako bi slikala. Olovku drži kao da je četka u ruci, slika, odnosno crta nehotice, spontano i ti njeni radovi su možda i najznačajniji u ovom opusu", istakla je Blanuša.

Napomenula je da je za ovu izložbu značajno to što većina crteža koji su danas pred publikom nikada nisu predstavljeni javnosti i nisu objavljivani ni u monografiji i katalozima.

Kako je dodala, tek retki se mogu videti u publikacijama i ovo je prvi put da je crtački opus Nadežde Petrović predstavljen kao samostalna celina.

Direktorka Narodnog muzeja Srbije Bojana Borić Brešković ističe da je večerašnja izložba samo jedan od dokaza važnosti Nadežde Petrović kao patriote i nacionalne heroine.

„Kada posmatramo delo, kada posmatramo lik i kada posmatramo našu nacionalnu heroinu Nadeždu Petrović, onda smo nastojali, Narodni muzej Srbije u saradnji sa Čačkom i sa galerijom „Nadežda Petrović” iz Čačka da uhvatimo sveukupan njen opus, tako da smo priredili jednu izuzetnu izložbu koja je za Nadeždin rođendan upravo predstavljena ovde u Čačku i koja je nosila naziv 'Modernost i nacija'", podsetila je Borić Brešković.

To je bio, kako je dodala, Nadeždin slikarski opus ali "on nije dovoljan i ne može se razumeti ukoliko ga večeras ne predstavimo na jedan drugačiji način sa malo poznatim i nedovoljno obrađenim crtežima Nadežde Petrović, njenim skicen blokovima kako bi se i na taj način sveobuhvatno razumelo njeno ukupno delovanje".

Ona je navela da izložba dolazi u nedelji kada se obeležava Dan grada Čačka, a to je 615. godišnjica od kada je u pisanim izvorima zabeleženo da postoji Čačak.

"Tako da mislim da su ova dva izuzetna datuma, Nadeždin rođendan, a i ovaj svečani čin večeras, istorijski dokazi Nadeždinog delovanja, stvaralaštva, patriotizma i uopšte rečju kao Nadežde nacionalne heroine”, rekla je Bojana Borić Brešković.

Posebnu čar ove izložbe predstavlja crtež Nadeždoinog oca Dimitrija Mite Petrovića na kome se nalazi mala Nadežda, koji je nastao oko 1878. godine, kada je ona imala pet godine i sa porodicom živela u Čačku.

Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije u Čačku koja upravo nosi ime čuvene slikarke istakao je da je ceo pristup obeležavanju jubileja bio multidisciplinaran i kompleksan, baš onakav kakva su bila interesovanja Nadežde Petrović.

Dodao je da je ovo prilika da se konačno, specijalno za ovu godinu jubileja iz fonda Narodnog muzeja Srbije predstave široj publici Nadeždini crteži.

"Mi smo svi navikli da vidimo Nadeždu u njenom koloritu, da li je to Bulonjska šuma, Dereglije na Savi, Gračanica ili tako nešto, a evo sada prvi put možemo da vidimo crteže. A mi u Čačku, možemo da vidimo i jednu ekskluzivu, a to je crtež njenog oca male Nadežde za vreme dok su boravili u Čačku. Kako je Nadežda sama u svojim pismima rekla `Šta sam drugo mogla da postanem ja, Dimitrijeva i Milenina ćerka do srpska slikarka kad iz detinjstva kao najraniju uspomenu, umesto fotografije imam crtež. U njima sam se ogledala više nego u ogledalu`”, rekao je Ćalović.

Ova izložba je ove godine bila postavljena u Narodnom muzeju u Beogradu, a pred čačanskom publikom će dela Nadežde Petrović biti izložena do 20. januara naredne godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA