≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Darko Kecman predstavio deo monografije Duh Vojvodjanskih Slovaka

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slovaci su jedan od 11 nacionalnih manjina u Vojvodini dok jedna petina njih živi u Staroj Pazovi

  • 0
Darko Kecman Foto: Jaroslav Bulavin

Konceptualni umetnik i modni kreator Darko Kecman predstavio je deo svoje monografije o Slovačkoj narodnoj nošnji u Staroj Pazovi i skrenuo pažnju na rizicima kojim je izložena ova lokalna zajednica.

Slovaci su jedan od 11 nacionalnih manjina u Vojvodini dok jedna petina njih živi u Staroj Pazovi.

Najpoznatiji vojvođanski Slovaci iz Stare Pazove proslavili su svoja imena u svetu a neki od njih su Marija Lakatošova Šagova, Janko Čmelik i Mira Brtkova.

Ova velika slovačka imena proslavila su i podigla ugled ne samo Slovaka već i svih Slovena u svetu, ističe Kecman.

Koncept na kojem je zasnovana monografija ima za cilj da predstavi ličnu kartu ove nacionalne manjine i na što lepši način predstavi ovu nacionalnu manjinu u ovoj lokalnoj zajednici.

Narodni običaji, nematerijalno kulturno nasleđe, narodne nošnje, tradicionalni zanati samo su deo retrospektive koja će biti prezentovana u monografiji "Duh Vojvodjanskih Slovaka" autora Darka Kecmana.

Slovačka paprika, slovački kulen, običaji vezani za hrišćanske praznike, tradicionalni zanati, alati, kolovrati, krojove družbe koje su se nekada organizovale u Staroj Pazovi, biće ovekovečene i sažete u datoj monografiji.

Duh vojvođanskih slovaka uvelikome ulepšavaju i oplemenjuju njihove narodne nošnje, raskošan kolorit koji su Slovaci svojevremeno nosili, po uzoru na grofice i kraljevske dvorove Holandije, Austrije, Mađarske i Francuske.

Važnost postojanja ove kulturne celine ogleda se u doprinosu kosmopiličnosti i multikulturalnosti što doprinosi međunarodnoj saradnji i ugledu Srbije u svetu, zaključuje Kecman.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA