≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slađana Starčević o memorijalnoj galeriji "Dušan Starčević": "Želela bih da vidimo što više mladih ljudi"

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Preko 140 mladih autora imalo je svoje samostalne izložbe. Ne retko to je prva ili druga samostalna izložba", rekla je Slađana Starčević ispred memorijalne galerije "Dušan Starčević"

  • 0
Slađana Starčević, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka Foto: Milena Đorđević

Memorijalna galerija "Dušan Starčević" iz Smederevske Palanke neguje tradiciju prezentacije i promocije dela mladih umetnika. Kao što je poznato, nedavno je tamo otvorena izložba "Slika zvuka" autorke Milene Đorđević, gde su prikazane koncertne fotografije koje je slikala navedena umetnica.

Tim povodom, uradili smo intervju sa Slađanom Starčević, koja vodi memorijalnu galeriju "Dušan Starčević".

  • Kada je osnovana galerija?

Memorijalna galerija "Dušan Starčević" (2013.) je spomen kuća našeg jedinog deteta, Dušana, koji je život izgubio tragično, u saobraćajnoj nesreći u dvadeset prvoj godini. Nikada nisam prihvatila činjenicu da neko u tim godinama nije među živima. Otvorili smo Galeriju, neprofitabilnu, kakva je i sada. Bez opreme u početku, pa je dugo bila galerija crteža (mogli smo smo da lepimo crteže direktno na zid).

Slađana Starčević, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka Foto: Milena Đorđević
  • Koliko je autora već imalo samostalne izložbe?

Preko 140 mladih autora imalo je svoje samostalne izložbe. Ne retko to je prva ili druga samostalna izložba. Imamo umetnike koji su izlagali davno, na početku i sada su vrlo uspešni. U njihovim katalozima su svetski poznate galerije.

  • Koliko je bijenala grafike i crteža održano?

Prvo Međunarodno bijenale crteža i grafike ustanovili smo na inicijativu profesora Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda Dobrice Bisenića, koji od nedavno nije više među nama. Od tada održano je ukupno šest, poslednje VI Međunarodno bijenale crteža i grafike održano je početkom ove godine. Sama manifestacija okupi do 60 umetnika iz zemlje i regiona.

Međunarodno trijenale autoportreta i portreta je vrlo popularna manifestacija koju smo ustanovili 2015. tako da će krajem godine biti održano treće Međunarodno trijenale... Takođe smo realizovali mnoštvo salona kao što je salon umetničke keramike, projekata kao što je "ZNAMENITI SRBI", Pavle Kengelac što je podrazumevalo izložbu i predavanje o ovome malo poznatom naučniku, prvom Srbinu koji je napisao delo iz prirodnih nauka na domaćem, crkveno slovenskom jeziku. Sa ovim projektom Galerija je gostovala u Raški u Gimnaziji i Srednjoj stručnoj školi "Kraljica Jelena".

Memorijalna galerija "Dušan Starčević" realizovala je projekt umetnice Anđelije Roglić sa temom sakupljenih i odabranih dečijih radova na temu Van Goga. Tom prilikom Galeriju su posetili mnogobrojni đaci OŠ "Milija Rakić"iz Cerovca, sela gde se već dugo održavaju dečiji pozorišni festivali.

Slađana Starčević, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka Foto: Milena Đorđević
  • Koliko manjem mestu poput Palanke znači to što ima galeriju koja podržava mlade autore?

Smederevska Palanka zaista može da se pohvali aktivnostima u oblasti vizuelnih umetnosti. U okviru tih aktivnosti veliki deo pripada našoj Galeriji. Mnogo je mladih ljudi iz Srbije, regiona pa i šire po prvi put posetilo Smederevsku Palanku, zahvaljujući ovoj Galeriji. Tako se stvara dobar glas jednom gradu, opštini pa i šire.

  • Koji su ciljevi galerije?

Memorijalnoj galeriji "Dušan Starčević" su jednako važna dva cilja: pomoć mladim umetnicima da regularno dođu do izlagačkog prostora. To je prilika za podsećanje. Iskra života, umetničkog i ljudskog!

Slađana Starčević, Memorijalna galerija Dušan Starčević, Smederevska Palanka Foto: Milena Đorđević
  • Koje su naredne izložbe koje su u pripremi?

Ove godine Galerija ima mnogo posla. Čeka nas još 13 samostalnih izložbi i manifestacija III Međunarodno trijenale autoportreta i portreta.

Biće divnih iznenađenja! Tako je kada radite sa mladim talentovanim ljudima.

Želela bih da u publici vidimo što više mladih ljudi, to je jedan od ciljeva koji će zahtevati trud u ovoj kalendarskoj godini i kasnije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA