≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Otvorena izložba "Bata u 90 slika": Fotografije Bate Živojinovića iz privatnog života, sa snimanja, druženja

Vreme čitanja: oko 3 min.

"Ja sam presrećan što se održava ova izložba pod naslovom "Bata u 90 slika", zato što se na taj način obeležava 90 godina od njegovog rođenja", rekao je za Telegraf.rs sin proslavljenog glumca Miljko Živojinović

  • 0

U zgradi lista "Borba", u Kosovskoj ulici u Beogradu, otvorena je izložba pod nazivom "Bata u 90 slika". Posvećena je legendi jugoslovenske i srpske kinematografije Velimiru Bati Živojinoviću.

Postavka izložbe sastoji se od fotografija slavnog glumca. Kako se protekle godine navršilo 90 godina od Batinog rođenja, sama izložba, koja je urađena u saradnji sa porodicom Živojinović, je idealan način da se podsetimo Velimirovih dostignuća kroz prizmu fotografija iz bogate arhive lista"Borba".

Otvorio ju je sin slavnog glumca, Miljko Živojinović, s kojim smo porazgovarali na početku otvaranja.

"Ja sam presrećan što se održava ova izložba pod naslovom "Bata u 90 slika", zato što se na taj način obeležava 90 godina od njegovog rođenja i "Borba" je bila kreativna i odlučila je da otvori svoj arhiv i da ponudi da se napravi ovakva jedna izložba koju je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Urednik izložbe je Lena Stojanović, koja je izabrala zajedno sa mnom fotografije. Pokušali smo da one budu raznolike po sadržaju i po vremenskom periodu u kome se nalaze.

Postoje fotografije iz privatnog života, sa snimanja, iza kamere, preko dobijanja nagrada, druženja. Ima čak i jedna fotografija sa snimanja reklama. Tako da, jako raznovrsno i jako lepo izabrano i mislim da će biti interesantno svima onima koji budu došli ovo da vide. Izložba traje tri nedelje, a nakon toga seli se po celoj Srbiji. Ja sam insistirao da ide u u manja mesta, jer Bata je bio naredni ćovek i praktično želimo da se Bata ponovo vrati u narod na taj način, a nakon toga, kada završi taj neki put po Srbiji, onda će ići u zemlje regiona, a dobili smo čak poziv da odemo i do Kine, tako da Bata nastavlja svoj život umetnički kroz ovu izložbu", rekao je Miljko Živojinović za Telegraf.rs.

Na pitanje koji trenutak pamti posebno sa svojim ocem, Miljko nam je rekao sledeće:

"Meni je osnovni utisak to što je on nas vodio na sva snimanja od malih nogu i gde smo mi praktično kao deca moje sestre i ja bukvalno demistifikovali taj njegov posao i mi smo ga od prvog dana posmatrali iznutra, ne samo spolja. Zato smo išli s njima na razne festivale i to je ovde ovekovečeno. Od naših porodičnih fotografija videćete ovaj baner koji ima metar ipo, gde nas je jednog dana majka spakovala, spremila i mi smo otišli na Kalemegdan, gde su napravljene one fotografije. Ja sam mnogo, mnogo kasnije shvatio i saznao da je napravljeno upravo ovde u "Borbi" i čim sam video tu fotografiju, ja sam zamolio Elenu Stojanović i Andriju Jorgića da to uvrstim u ovu izložbu. To su oni prihvatili, tako da možemo da vidimo taj jedan segment. To je jedna fotografija puna energije gde mi uživamo, gde se sankamo i gde možemo da vidimo Batu u ulozi oca", rekao je Miljko Živojinović za naš portal.

Izložbi je prisustovao i nekadašnji prvi čovek Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović. Iako nije bila prisutna na otvaranju, Batina unuka Dina Živojinović imala je šta da kaže:

"Puno mi je srce sto smo nastavili da slavimo 90. godina od Batinog rođenja i u ovoj godini, kada je planiran njegov premeštaj. Nakon mog uspešnog otvaranja u Istočnom Sarajevu, moj otac Miljko je u svom punom sjaju otvorio zajedno sa Andrijom Jorgicem izložbu u Beogradu i nadam se da su posetioci bili zadovoljni kao sto su bili u Republici Srpskoj", izjavila je Dina Živojinović za Telegraf.rs

Podsetimo, izložba "Bata u 90 slika" otvorena je u novembru 2023. godine u Istočnom Sarajevu , u sklopu dana Republike Srbije u Republici Srpskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA