≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Modni fotograf Pavel Surovi oduševio kinesku delegaciju

V. Đ.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Sa četiri velikoformatna svoja najnagradjivana rada, koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji na izložbi je učestvovao i poznati umetnički modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača

  • 0
Pavel Surovi Foto: Vladimir Zubac

Delegacija Komunističke partije Kine koju je predvodio Jin Li, član Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i Sekretar gradskog komiteta Grada Pekinga, uz prisustvo kineskog ambasadora u Srbiji Li Minga kao i sekretara partijskog komiteta svih univerziteta u Pekingu Chu Guoqinga, kao i uz prisustvo najviših novosadskih zvaničnika gradonačelnika Milana Đurića i Dalibora Rožića i direktorice Kulturnih stanica Violete Đerković otvorena je izložba “Nasleđe i kreativnost” u Kulturnoj stanici Eđšeg u Novom Sadu.

Sa četiri velikoformatna svoja najnagradjivana rada, koja predstavljaju savremeno viđenje naših tradicionalnih nošnji na izložbi je učestvovao i poznati umetnički modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača.

Surovog fotografija Arhangela Mihaila u srpskoj narodnoj nošnji iz Janja sa mačem u ruci i ruskom ikonom izazvala je najveće oduševljenje i štampana na koricama kataloga izložbe. Surovi je sa svojim timom obukao kineske modele u naše narodne nošnje što je izazvalo još veće interesovanje kineske delegacije.

Generalni sekretar Pekinga Jin Li je i obišao radove umetničkog fotografa Pavel Surovog za koje je rekao da su impozantne. Pavel Surovi je imao 5 minuta da upozna kinesku delegaciju sa svojim umetničkim radovima i pristupom. Surovi je uspeo svojom harizmom i pričom da zadrži pažnju kineske delegacije čak punih 10 minuta. Tema su bile narodne nošnje, moderna interpretacija narodnih nošnji, moderna aplikaciji narodnih nošnji na etno haljinama i sličnost simbola na narodnim nošnjama u Kini i Srbiji. Uvaženi partijski sekretar Pekinga Jin Li se zahvalio na prelepom poklonu starom 100 godina koji mu je uručio Miljan Pavel Surovi.

"Za mene je bila velika čast izagati moje umetničke radove zajedno sa kineskim autorima. Narodna nošnja je kultni simbol kao i Kine tako i Srbije. Raduje me da su se kineskoj delegaciji kao i brojnoj kineskoj publici svideli moje fotografije sa srpskim ratnicama koje u narodnoj nošnji sa udajnim oglavljama drže mačeve, ikone, jabuke, tanjire... Impozantno je koliko mogu umetnička dela fotografije devojaka u narodnim nošnjama mogu nositi energije i duhovnosti da zaintrigiraju i jednu veliku Kinu. To je stvarno neverovatno! Moje fotografije imaju moć da privlače mnoge poznate ličnosti u Kisač i ne samo to nego moje fotografije prezentuju Кisač, Grad Novi Sad i celu Srbiju u najboljem mogućem svetlu. Energija koju sam uložio u svoje umetničke radove nastavlja da osvaja svet.

Pavel Surovi Foto: Pavel Surovi

Raduje me što smo mogli do sada u Kisaču u Kulturnom centru Kisač ugostiti već tri kineske delegacije, delegaciju sa Pekinških univerziteta, delegaciju profesora iz Kine i delegaciju sa Prvog foruma kulturne saradnje izmedju Kine i Srbije. Upravo ovakav prijateljski i otvoren, neformalan pristup predstavljanje kulturne baštine kroz prezentaciju izložbi, starog nameštaja, starih narodnih nošnji, modernih etno haljina, kreativnog ateljea, foto studija, kao i degustacija lokalnih gastronomskih specijaliteta je primer dobre prakse kulturne saradnje izmedju Kine i Srbije. Ovako se gradi čelično prijateljstvo" - izjavio je modni fotograf Pavel Surovi

Surovi je spomenuo i zasluge sadašnjeg predsednika Vlade Republike Srbije Miloša Vučevića za dobijenu titulu Evropske Prestonice Kulture - Novi Sad 2022, koji je upravo podržao umetničke proslavljene projekte Slava i Tron. Тakodje Surovi je naglasio koliko је Miloš Vučević kao jedini 3 puta birani gradonačelnik Novog Sada unapredio infrastrukturalnim ulaganjima Kulturni Centar Kisač i Kisač kao prigradsko mesto Novog Sada.

(Telegraf.rs)

Video: Italijanski institut za kulturu u Beogradu predstavio izložbu Benaca i Mauricija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA