≫ 

Jugoslavija je patila zbog odlaska Marije iz "Otpisanih", a sada glumica dobija spomenik u zavičaju

Istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković je izradio spomenik posvećen Zlati Petković u Svrljigu

  • 6
Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Zlata Petković je rođena 1954. godine u Svrljigu. Proslavila se kao mis Jugoslavije 1971. godine, a javnost je pamti i kao Mariju u TV seriji „Povratak otpisanih“. Bila je udata za muzičara Sanju Ilića. Preminula je 2012, nakon posledica moždanog udara. Sahranjena je na Novom groblju u Beogradu / Foto: Privatna arhiva

U sećanje na Zlatu Petković, čuvenu srpsku glumicu, manekenku i televizijsku voditeljku, u Svrljigu će 3. avgusta biti otkriven spomenik u prisustvu članova njene porodice, prijatelja i saradnika.

Čuvena Marija iz serije "Povratak Otpisanih" napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija.

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobija titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji "Povratak Otpisanih". Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima.

Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Foto: Privatna arhiva

Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je i Zlata rođena baš u ovom gradu, a ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala kako je Svrljižanka i kako voli svoj Svrljig.

Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Foto: Privatna arhiva

Poznata glumica ima sinove Gvozdena i Andreja, a trideset godina bila je u srećnom i uspešnom braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem. Svoju ljubav prema Svrljigu prenela je i na svoju decu i na supruga koji stalno dolaze u ovaj grad na jugu Srbije. Oni će biti i na otkrivanju spomenika 3. avgusta u centralnom parku u Svrljigu.

Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Foto: Privatna arhiva

Spomenik u centralnom gradskom parku u Svrljigu izradio je istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković.

Inicijativa za podizanje spomenika Zlati Petković krenula je od opštine Svrljig, ali je uz pomoć mnogih prijatelja, naročito gospodina Bate Rašića, ovaj spomenik dobio svoje mesto u prelepom parku u centru grada. Izgradnju spomenika finansijski je pomogla i Zlatina porodica.

Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Foto: Privatna arhiva

Nedavno adaptirani Dom Kulture u Svrljigu, dobiće ime – Dom Kulture Zlata Petković.

- "Već su i osmišljeni prvi dramski programi. Sledeće godine očekujemo da će zaživeti festival malih pozorišnih formi, a vremenom će se forme i proširivati ukoliko mogućnosti dozvole. Prvi selektor biće Irfan Mensur, inače naš kum" - najavio je Sanja Ilić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimera

    31. jul 2019 | 21:10

    Prelepa,sa dosta titula,uspesna,supruga,majka. Zena za primer. Zasluzila je da ne bude lako zaboravljena. Mi,desetak godina mladji od nje,rado je se secamo

  • Dana

    31. jul 2019 | 18:11

    Bas lepo

  • strasno

    31. jul 2019 | 21:18

    gde su joj bile oci kad se udavala

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA