Otkriven spomenik glumici Zlati Petković u Svrljigu: 7 godina bez čuvene Marije iz "Otpisanih"

Zlata Petković je tokom dugogodišnje karijere ostvarila brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima

  • 8
Svrljig, Zlata Petković spomenik Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORCKA I SOCIJLANA PITANJA

U Svrljigu je danas otkriven spomenik glumici Zlati Petković. Čuvena Marija iz serije "Povratak Otpisanih" napustila nas je u decembru 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija.

Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju iste godine dobija titulu mis fotogeničnosti sveta. Televizijska publika je najviše pamti po ulozi Marije u TV seriji "Povratak Otpisanih". Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima.

Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu. U zimu 1954. godine, majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje, gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je i Zlata rođena baš u ovom gradu, a ona je tokom celog svog života, u svim intervjuima i razgovorima, isticala kako je Svrljižanka i kako voli svoj Svrljig.

Zlata Petkovic, Otkrivanje spomenika u sećanje na Zlatu Petković - Saopštenje za medije Foto: Privatna arhiva

Spomenik u centralnom gradskom parku u Svrljigu izradio je istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković.

Inicijativa za podizanje spomenika Zlati Petković krenula je od opštine Svrljig, ali je uz pomoć mnogih prijatelja, naročito gospodina Bate Rašića, ovaj spomenik dobio svoje mesto u prelepom parku u centru grada. Izgradnju spomenika finansijski je pomogla i Zlatina porodica.

Svrljig, Zlata Petković spomenik Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ZA RAD, ZAPOSLJAVANJE, BORCKA I SOCIJLANA PITANJA

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA