≫ 

Otkazano prikazivanje najkontroverznijeg filma godine, u kojem se spominje Hrvatska: Smetao i Trampu

Film je trebalo krajem septembra da bude prikazan u bioskopima

  • 4
The Hunt film Printskrin: Youtube/Movieclips Trailers

Američki filmski studio Univerzal odlučio je da otkaže prikazivanje svog filma "The Hunt" (Lov) u kojem se prikazuje nasilni i sadistički lov na nedužne žrtve. Otkazivanje je usledilo posle polemike povezane s nedavnim pucnjavama u El Pasu i Dejtonu i izjavama Donalda Trampa.

Radnja ovog filma smeštena je u "Hrvatskoj", a u jednoj sceni pojavljuje se i "zagrebačka" registracija.

Tačnije, registracija koja deluje kao zagrebačka iako je u stvarnosti fikcija američkih filmaša koja samo okvirno podseća na hrvatske, ali je verovatno namerno modifikovana kako bi se izbegla moguća podudarnost s nekom postojećom registracijom. Inače, film je u potpunosti snimljen u Luizijani, ali scenaristi su iz nekog razloga izabrali Hrvatsku kao mesto radnje.

Međutim, film je podigao puno prašine i u američkim medijima.

Film u kojem glumi i Oskarovka Hilari Svonk trebalo je da stigne u bioskope krajem septembra. Ta krajnje nasilna satira o dubokom jazu između američkih društvenih klasa pokazuje prebogate liberalne elite koje progone i i ubijaju iz čistog snobizma i prezira siromašne pristalice Donalda Trampa iz ruralnih država Vajoming i Misisipi, tradicionalnih uporišta republikanske stranke.

Iako se radi o zapletu koji smo videli mnogo puta do sad, postoji nekoliko razloga zašto je film privukao pažnju američke javnosti. Onaj osnovni je da se progonjeni zovu "deplorables" ili u slobodnom prevodu "bednici", a to je izraz koji je tokom predsedničke kampanje 2016. koristila demokratska kandidatkinja Hilaro Klinton, opisujući tako sve one koji podržavaju Donalda Trampa i njegovu retoriku.

Prizori nasilja u najavi filma predstavljenoj krajem jula izazvale su ogorčenost dok je Amerika bila zavijena u crno posle dve pucnjave u kojima je ubijena 31 osoba početkom avgusta.

Donald Tramp je reagovao na film i rekao da su njegove pristalice žrtve nasilja.

- Levičarski Holivud je rasistički do najvišeg nivoa uz mnogo besa i mržnje - napisao je američki predsednik na Tviteru.

- Film koji će početi da se prikazuje pokušava da zapali vatru i izazove haos - dodao je Tramp, ali nijednom nije direktno naveo da se radi o filmu "The Hunt".

Tramp je optužio Holivud za stvaranje nasilja i prebacivanje odgovornosti na druge. Dodao je da su oni pravi rasisti i da su jako loši za SAD.

Portparol Univerzal studija je u saopštenju naveo da je ta kuća prekinula marketinšku kampanju za film, a studio je odlučio da obustavi prikazivanje.

- Podržavamo naše reditelje i radimo na distribuciji filmova vizionarskih i smelih filmadžija, kao što su autori ovog satiričnog trilera, ali razumemo da ovo nije dobar trenutak za izlazaktog filma - poručuli su iz studija.

Reditelj filma "The Hunt" je Krejg Zobel, a scenarista Dejmon Lindelof, koji je bio scenarista i uspešne serije "Nestali" (Lost).

Inače, ovo nije prvi Trampov pokušaj cenzurisanja filmova koje nije pogledao. Prošle godine obrecnuo se na "First Man" jer u filmu nije prikazana scena Nila Armstronga kako postavlja američku zastavu na površinu Meseca iako se u filmu scena zastave pojavljuje, ali sam čin zabijanja jednostavno nije prikazan.

VIDEO: Spavala sam u vodenici Save Savanovića

(Telegraf.rs/Hina/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    11. avgust 2019 | 15:24

    Nema tu nista sporno. Hilari je nazivala pristalice Trampa bednicima, a priznacete da to ni u kom slucaju nije uvredljivo niti nacisticko poput Vucicevog prezira prema onima koji nemisle kao on nazivajuci ih FASISTIMA. Bogami blizu je jer zivimo u getu terora!

  • Др

    11. avgust 2019 | 15:33

    Да, да, као случајно!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA