• 8

Rođen je oštećenih nerava, imao je govornu manu, deca su ga mučila, a sada je živa legenda Holivuda

Bio je frizer, čistač lavovskih kaveza u zoološkom vrtu i bioskopski čuvar

  • 8
Silvester Stalone, Roki II

Roki i Apolo Krid, Foto: Profimedia/Entertainment Pictures

Nakon 40 godina filmske karijere, legendarnih uloga i više od dve milijarde dolara zarade na bioskopskim blagajnama, nema nikakve sumnje da je Silvester Stalone holivudska legenda i da već decenijama mediji pišu o svakom njegovom potezu. Međutim, postoji i nešto što ne zna mnogo Slajevih obožavalaca…

Stalone je doslovno rođen namrgođen. Naime, 6. jula 1946. godine u jednoj njujorškoj bolnici, doktori su imali pune ruke posla da porode njegovu majku. Morali su da koriste forceps (akušerska klešta).

MAJKL SILVESTER GARDENCIO STALONE

Tako se Majkl Silvester Gardencio Stalone, sin italijanskih emigranata, rodio vrišteći, što je oštetilo nekoliko njegovih facijalnih nerava na očnim kapcima i usnama. Zato uvek izgleda kao druge posmatra s podsmehom.

IZBAČEN IZ 14 ŠKOLA

Ismevan zbog govorne mane i odbačen u školi, odlučio je, inspirisan bodibilding legendom Stivom Rivsom, da prati njegov put. Teretane su u to vreme bile retke i skupe, pa je, da bi izgradio svoje čuvene mišiće, odlazio u lokalni auto-otpad, gde je trenirao snagu na starinski način.

On nije neko ko je bio preodređen za veliku akademsku karijeru. To se nije moglo očekivati od nestašnog dečaka sklonog čestim tučama. Izbačen je iz ukupno 14 škola, tako da je njegova mama Džeki izvodila prave bravure da ga izvuče iz nevolje, a školu je, na kraju, završio na Američkom koledžu u Švajcarskoj.

Planinski vazduh i pozitivno okruženje su snažno uticali na mladog Stalonea. Tamo su se dogodili i prvi kontakti sa glumom. Prve uloge ostvario je na časovima glume i školskim predstavama. Vrlo brzo se zaljubio u taj poziv.

FRIZER, ČISTAČ, ČUVAR

Kako bi uspeo da upiše dobru školu glume, bio je spreman na svet – ali i primoran da radi razne poslove. Bio je frizer, čistač lavovskih kaveza u zoološkom vrtu i bioskopski čuvar.

Malo je poznato da je, pre onog u kom smo imali priliku da uživamo, Stalone napisao nekoliko verzija scenarija za "Rokija". Ideja je bila da Roki umire u drugom nastavku, a zatim i u petom. Međutim, što zbog fanova, što zbog činjenice da franšiza donosi ogroman novac, ovaj plan nije sproveden u delo.

Silvester Stalone

Rođen 6. jula 1946. godine, Foto: Tanjug/AP

Italijanski pastuv je morao da savlada svoj strah od visine na najteži način – snimajući film “Alpinista” na Dolomitima, dok se klaustrofobije rešio snimajući “Svetlost dana” u skučenom tunelu.

Dobio je velike pohvale za film “Zemlja policajaca” u kojem je igrao sa De Nirom, Kajtelom, Lijotom. Za potrebe uloge policijskog šerifa Fredija Helfina, ugojio se 20 kilograma. To je dovelo do velikih zdravstvenih tegoba – dobio je visok krvni pritisak i probleme sa leđima.

RAMBO NAJNASILNIJI FILM IKADA

“Rambo 3” je svojevremeno ušao u Ginisovu knjigu rekorda kao najnasilniji film ikada. U filmu se pojavljuje 221 glumac, od toga ih 108 umire. U nastavku filma iz 2008. godine, producenti su se odlučili za korak dalje. Stalone je “skinuo” ni manje ni više 236 ljudi. To znači: na svaki minut – dva i po mrtva čoveka.

Oduševljen boks mečom Ali-Vepner, Stalone je odlučio da napiše scenario za film “Roki”.

MOŽE SCENARIO, ALI NE I GLUMAC

Radio ga je predano tri dana i 20 sati, dok je njegova supruga Saša tekst otkucavala na pisaćoj mašini. Nakon niza prepravki, producenti Irvin Vinkler i Robert Čartof su odlučili da otkupe scenario za 350.00 dolara, ali pod uslovom da Stalone ne glumi u filmu. Uprkos činjenici da je imao trudnu ženu, nije prihvatio ponudu. Sa samo 100 dolara u banci, rizikovao je i osnovao sopstvenu firmu. Film je snimljen, a sve ostalo je istorija.

Silvester Stalone

3 dana i 20 sati radio na scenariju za "Rokija", Foto: Profimedia

ROKI OD 3 METRA I 2 TONE

Postoji još jedna važna i poznata veza Stalonea s umetnošću – slavna statua podignuta u čast Rokiju. Nalazi se u Filadelfiji, teška je dve tone i visoka tri metra, a delo je Tomasa Šumberga. Ova statua je postavljena posle izlaska trećeg nastavka filma i finansirana je od strane grada. To je danas jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Americi.

Poslednji nastavak “Rokija” je sniman na stvarnim pres-konferencijama i boks mečevima, pa je tako “pozajmljena” stvarna publika – baš kao i neverovatna atmosfera.

NAJNAGRAĐIVANIJI, ALI "MALINAMA"

Stalone je jedan od najnagrađivanijih glumaca u Holivudu, ali, na njegovu, žalost većina je u kategoriji za najlošija ostvarenja. Za nagradu Zlatna malina je nominovan 30 puta, a nagrađen je 10 puta. Tu je i nagrada za najlošijeg glumca veka. Velika je konkurencija kada govorimo o njegovom najlošijem filmu, ali mnogi smatraju da je to “Stani ili će moja mama pucati”.

U mnogim njegovim filmovima, ono što se pamti su uzrečice. Malo će nas zaboraviti scenu kada u četrvtom delu “Rokija”, Dolf Lundgren na početku meča u ringu udari protivnika rukom u ruku i kaže: „Moram da te slomim“.

BOKSERSKA KUĆA SLAVNIH

Samo jedan s ovog spiska je član bokserske kuće slavnih: Vladimir Kličko, Oskar de la Hoja, Mani Pakjao ili Silvester Stalone? Odgovor je Stalone! Primljen je 2011. godine, zbog velikih zasluga za popularizaciju bokserskog sporta.

VIDEO: Moćni Stalone i u osmoj deceniji trese teretanu

(Telegraf.rs / Izvor: menshealth.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima