• 6

Adaptacije ovih 10 knjiga su potpuni promašaji: Lista filmova koji bolje da nisu ni snimani

Neki, poput "Hari Potera" i "Gospodara prstenova" doživeli su neverovatne uspehe na velikom platnu. Ipak, ima i onih za koje je bilo bolje da su ostali samo "između korica"

  • 6

Za Holivud nije ništa neobično ako u nekom od njegovih studija nastane film rađen po nekoj knjizi. Takvih ostvarenja je zaista mnogo i neki, poput "Hari Potera" i "Gospodara prstenova" doživeli su neverovatne uspehe na velikom platnu. Ipak, ima i onih za koje je bilo bolje da su ostali samo "između korica".

"Independent" je objavio listu knjiga koje nikada nikada nije trebalo da postanu filmovi. Neki od tih, vrlo su dobro poznati domaćoj publici.

"Skarletno slovo"

Ovo je film iz 1995. godine i mnogi ga smatraju najlošijom adaptacijom knjige ikada. Režiser Roland Džofi ostao je toliko daleko od redova Natanijela Hotorna, da je nešto što je trebalo da bude obična romansa postalo erotska drama.

"Mandolina kapetana Korelija"

Knjiga Luija de Bernjera imala je jedan od najvećih uspeha u literaturi devedesetih godina. Međutim, adaptacija iz 2001. godine izgubila je "srce i dušu". Dijaloge koji su vodili glavni likovi (Nikolas Kejdž i Penelopa Kruz) bili su bez ikakve hemije.

Hobit trejler

Printskrin: YouTube/Warner Bros. Pictures

"Da Vinčijev kod"

Film je iz 2006. godine i posle njega usledila su još dva rađenja po knjizi Dena Baruna u kojima glavnog junaka Roberta Langdona igra Tom Henks. Kako piše "Independent", adaptacija je bila očajna, a jedini razlog što su snimljena i druga dva je što je prvi doživeo ogroman uspeh.

"Zlatni kompas"

Još jedan slučaj uzaludnog holivudskog "bacanja para". Veliki deo krivice pripada činjenici da bi neke stvari mogle da budu problematične za katoličku crkvu.

"Vremeplovčeva žena"

Knjiga Odri Nifinger je na poseban način napisana, ipak ništa od predivnosti iz napisanih redova nije prebačeno na filmsko platno. Producenti su mislili da je jednostavno dovoljno odabrati dva dovoljno jaka imena, ali između Rejčel Mekadams i Erika Bane nije bilo nimalo hemije.

"Hobit"

Ljubitelji "Hobita" nisu baš očekivali da će knjiga, tako kratka i slatka i smeštena u poznati predivan svet, biti promešana sa maestrom "Gospodara prstenova" Piterom Džeksonom, ali upravo se to dogodilo. Iako je trilogija imala uspeha u bioskopima, našla se na udaru jer je preuzela minimalno stvari iz knjige.

Bioskop, kamera

Foto: Pixabay.com

"Kradljivica knjiga"

Radnja knjige prati devojčicu u nacističkoj Nemačkoj. Sjajna kinematografija je pretrano sentimentalna, a ne pomaže ni sav engleski dijalog sa nemačkim naglasom.

"Veliki Getsbi"

Nijedna adaptacija "Getsbija" Frensisa Skota Fincdžeralda nije na pravi način pokazala raskoš dvadesetih, ipak verzija iz 2013. u kojoj glavnu ulogu igra Leonardo Dikaprio najbolje je pokazala svu nesigurnost sa kojom se junak suočavao. Međutim, blistavost produkcije uklonila je svu Ficdžeraldovu delikatnu priču.

"Devojka iz voza"

Iako je u senci knjige "Iščezla", "Devojka iz voza" je vrlo inteligentan roman, ipak potpuno je pokvarena filmskom adaptacijom. Pušten je na velika platna 2016. godina se Emili Blant u glavnoj ulozi i nedostaju mu nijanse. Takođe, radnja je, umesto kako se u originalu odigrava u Londonu, bez ikakvog razloga smeštena u Njujork.

"Dok nisam srela tebe"

Adaptacija iz 2016. u kojoj glume Emilija Klark i Sem Klaflin brutalno je iskritikovana je je izmanipulisala emocijama gledalaca. Loša gluma, kao i loša premisa same priče takođe nisu pomogli, piše "Independent".

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Mister Y

    Gde je ovde na listi Gordost i predrasuda,Razum i osećajnost Džejn Ostin, Parfem Patrik Ziskin ,Nikom ni reči Harelen Koben

  • Jeca

    Glupost

  • Žile

    Gospodar prstenova je odlična adaptacija. Uopšte nije promašaj. Kao i Zlatni Kompas. To što nije uspeo u bioskopima je problem marketings...kao i Solo. To što su se neki takozvani ljubitelji "dečije knjige" bunili ...samo su glasni kritičari ali ne znači da su u pravu!!! U knjizi su likovi kao Tom Bombadil koji je Div koji pevuši posmice i skakuće po proplancima (totalni lik za 5to godišnje dete-koje u to vreme nije imalo ni mobilni ni ipad ni Marvel ni znalo za kompjutere internet itd- te stvari se moraju uzeti u obzir u današnje doba)...a tobože je moćni božiji karakter...koji se kasnije ni pominji niti je uopšte deo priče !!! Pa čemu kritika !!! Odlični su svi filmovi Jacksona ...koji je unače zaluđenik za Tolkinova dela i u potpunosti pristrasan delu ...kao i njegova žena koja mu je i pomogla pri režiji, screenplay-u i Direktovanju fima. Totalni zaluđenici za ta dela!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima