• 3

Najkontroverzniji film ove godine: Crno-bela priča o dečaku u užasima Drugog svetskog rata

Gledaoci su masovno bežali iz bioskopske dvorane jer nisu mogli da podnesu mučne prizore na velikom platnu

  • 3

Prva projekcija filma "The Painted Bird" je ujedno bila i njegova najbolja reklama. Gledaoci su masovno bežali iz bioskopske dvorane jer nisu mogli da podnesu mučne prizore na velikom platnu, zbog čega ga mnogi nazivaju najkontroverznijim ostvarenjem godine.

Ovaj češko-ukrajinski film koji traje tri sata, odigrava se tokom Drugog svetskog rata, premijerno je prikazan na Venecijanskom filmskom festivalu, a kritičari su se složili - bio je previše za publiku.

Film je zasnovan na istoimenom romanu iz 1965. godine, a priča prati bezimenog dečaka koji krajem rata putuje Evropom i svedok je brojnih grotesknih dešavanja. Sniman u crno-beloj tehnici, kao Šindlerova lista, film je prepun scena ubistava, sakaćenja, silovanja, incesta...

film

Bezimeni dečak, Printskrin/Youtube:Totalfilm.cz

Publika nije bila spremna. Neki svedoci tvrde da se jedan gledalac sapleo i pao niz stepenice pokušavajući da pobegne iz bioskopa, dok se njih 12 naguralo na zatvorena vrata dvorane i urlalo da ih puste napolje. I dok će nekima ovo biti dovoljno jasno upozorenje da to nije film za njih, drugi će to doživeti kao savršenu reklamu.

Bitno je naglasiti i to da se ne radi o jeftinom šoku koji pornografski eksploatiše ratne užase, već o filmu koji je šokirao i oduševio kritičare prizorima nasilja.

Kritičar Gardijana Kzan Bruks filmu je dao pet zvezdica i opisao ga kao divlje trosatno putovanje paklom, a oni koji su ostali do kraja, uputili su autoru ovacije.

Film je napisao, režirao i producirao Vaclav Marul, a uz brojne češke i ukrajinske glumce, u filmu se pojavljuju i Stelan Skarsgard, Harvi Kajtel, Beri Peper, Udo Kir i Džulijan Sends.

film

Printskrin/Youtube:Totalfilm.cz

Inače, roman koji je pre pola veka napisao Jerži Kosinski takođe bismo mogli nazvati kontroverznim. Iako je na početku skupio sjajne kritike, usledile su i brojne kontroverze koje su mu oduzele autentičnost i drastično umanjile sjaj.

Naime, roman je prvobitno predstavljen kao autobiografija, ali to je dovedeno u pitanje jer se smatra da je autor inspiraciju crpeo iz iskustva svog prijatelja Romana Polanskog. I to nije sve, mnogi čak tvrde da Kosinski nije ni napisao knjigu.

Ipak, sve to ne menja činjenicu da se radi o potresnom štivu koje je kao stvoreno za veliko platno, a Marul je, kažu kritičari, učinio sve što je bilo u njegovoj moći da prenese užase rata na jednostavan i istovremeno sirov i surov način.

film

Painted bird, Printskrin/Youtube:Totalfilm.cz

Ipak, na društvenim mrežama je veliki broj onih koji su, malo je reći, zgroženi viđenim. One koji film još nisu pogledali, upravo to će opredeliti da ga pogledaju.

Pogledajte trejler:

(Telegraf.rs / Izvor: index.hr)

Komentari

  • Dalibor

    Како би тек бежали да су видели Јасеновац и логоре за децу из другог светског рата у Ндх

  • Косингас

    Треба западњаци да прочитају шта је био Јасеновац, да виде какве су ужасе чиниле усташе над Србима. Има књига Гидеона Грајфа о Јасеновцу, нека прочитају, па нека сниме филм...

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima