• 5

Dušanka je bila prva voditeljka Dnevnika u našoj zemlji: Krasili su je lepota i savršena dikcija

Dušanka Kalanj bila je jedno od zaštitnih lica Televizije Beograd

  • 5

Dušanka Kalanj (1934-2010) bila je prva žena koja je u staroj Jugoslaviji vodila TV dnevnik, čime se upisala u istoriju i srpske i jugoslovenske televizije. Šarmanta Dalmatinka ostala je upamćena ne samo po svojoj lepoti, već i po savršenoj dikciji, kojom je postavila visoke standarde za naredne generacije.

Rođena je 10. oktobra 1934. u Šibeniku, gde je i završila osnovnu i srednju školu. Engleski jezik i književnost diplomirala je na Beogradskom univerzitetu.

Bila je prva žena koja je vodila Dnevnik, a na Televiziji Beograd radila je od osnivanja ove redakcije. Važila je za dobru govornicu, posedovala je umeće izvrsne dikcije i šarma, koje je prenosila mlađim kolegama i uspostavila visoke standarde za televizijske radnike. Generacije su je pamtile i poistovećivale s Televizijom Beograd.

Kao glumica se okušala 1961. u igranom filmu "Ne diraj u sreću" Mila Đukanovića gde je igrala sa Pavlom Vuisićem, Irenom Kolesar, Slobodanom Perovićem i Borislavom Pekićem.

Umrla je 12. marta 2010. u Beogradu.

Od 2010. godine Udruženje novinara Vojvodine dodeljuje novinarkama, voditeljkama ili spikerkama nagradu "Press vitez – Dušanka Kalanj". Ista nagrada koja se dodeljuje novinarima, voditeljima ili spikerima nosi ime Miće Orlovića.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • KimDzong

    Ove danasnje sa botoksom i plastikom jedva ih razumes kada pricaju,a obrazovanje da nespominjem!😢

  • KK

    Bozanstveno drzanje i savrsen glas, rado je se secam i pamtim njene DNEVNIK-e!!!

  • SFRJ-RTB.

    TI SE VIŠE NE RAĐA .

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima