• 27

Završena prva faza snimanja prvog igranog filma o Jasenovcu "Dara iz Jasenovca"

- Tema je veoma teška, ali verujemo da će Gaga (Antonijević) kao srpski Spilberg uspeti da je iznese na pravi način - rekao je Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana

  • 27

Povodom završetka prve faze snimanja filma "Dara iz Jasenovca", prvog igranog filma o stradanju srpske dece u jasenovačkom logoru, u Beogradu je organizovana konferencija za predstavnike medija. Tom prilikom, okupljenima su se obratili Majkl Barenbaum, američki ekspert za holokaust i stručni konsultant na filmu, Predrag Gaga Antonijević, reditelj filma, Dobrivoje Tanasijević - Dan Tana, poznati producent, Jelena Trivan ispred Filmskog centra Srbije, kao i jedanaestogodišnja Biljana Čekić koja igra naslovnu ulogu, devojčicu Daru.

U cilju međunarodne promocije osniva se specijalan fond kako bi "Dara iz Jasenovca" bila predstavljena i van naših granica, a istina o stradanju Srba, naročito dece, u ustaškim logorima došla do publike širom sveta. Nakon snimanja prve faze filma zaključeno je da, i pored sredstava koja je država obezbedila za celokupno snimanje filma, producenti kroz osnivanje fonda žele da sakupe neophodna dodatna sredstva za svetsku promociju, pre svega u Holivudu, kako bi međunarodna javnost saznala istinu o Jasenovcu.

Film Dara iz Jasenovca

Film "Dara iz Jasenovca" Foto: Aleksandar Letić

To će dodatno biti ostvareno zahvaljujući zalaganju proslavljenog srpskog producenta Dan Tane, koji se pridružio timu. On je na konfrenciji istakao da je nakon 75 godina bilo krajnje vreme da se priča dokumentuje, budući da je srpski narod, kao i jevrejski, proživeo mnogo tragedija.

- Verujem u Gagu i mislim da ćemo imati odličan film zasnovan na istorijskim činjenicama i podacima. Važno je da je film iskren, jer onda ni njegova distribucija nije problem. Tema je veoma teška, ali verujemo da će Gaga kao srpski Spilberg uspeti da je iznese na pravi način - dodao je Tanasijević.

Reditelj filma Predrag Gaga Antonijević rekao je da je snimanje prve trećine filma završeno, a da se do kraja godine očekuje završetak ostatka snimanja.

- Upravo smo završili deo filma koji se dešava u Jasenovcu, a koji smo snimali na lokaciji kod Sombora, u ciglani sa upravnom zgradom i obližnjom prugom koju smo prilagodili potrebama filma. Ovaj prvi i teži deo snimanja
smo završili u roku, a sada nam sledi drugi deo koji se odvija u logoru Stara Gradiška i za koji očekujemo da ce biti završen do kraja godine - rekao je Antonijević najavivši da, ukoliko sve prođe u najboljem redu, film bi mogao da bude premijerno prikazan u maju 2020. godine, povodom oslobođenja 75 godina od oslobođenja logora Jasenovca.

Film Dara iz Jasenovca

Predrag Gaga Antonijević na setu filma "Dara iz Jasenovca" Foto: Aleksandar Letić

Film prati sudbinu male Dare i njene porodice, tokom strašnih godina Drugog svetskog rata, a neposredno nakon ustaško-nemačke ofanzive na Kozari kada su mnoga srpska deca sa tih prostora odvedena u Jasenovac, a potom izmeštena u logor Stara Gradiška.

- Reč je o važnom projektu budući da se istina o stradanju Srba u Jasenovcu krije već 75 godina. Zato je od velikog značaja da film ne bude samo lokalni projekat, već da doživi svetsku slavu - izjavila je predsednica UO Filmskog centra Srbije Jelena Trivan, koja je podsetila da je država finansijski podržala film "Dara iz Jasenovca". Ona je posebno istakla i talenat glavne glumice Bilje koja nikada nije išla u glumačku školu, već je dete sa Kozare koje na autentičan način priča priču, s obzirom na to da su njeni preci stradali u Jasenovcu.

Film Dara iz Jasenovca

Film "Dara iz Jasenovca" Foto: Aleksandar Letić

Mlada glumica Biljana Čekić, pred čijim talentom je zanemela čitava filmska ekipa, predstavnicima medija priznala je da joj je veoma lepo i zanimljivo na snimanju, iako je ponekad naporno, jer snimaju i noću, ali da su svi na setu jako dobri.

Majkl Barenbaum, direktor Sigi Ziering Instituta na Američkom jevrejskom univerzitetu i stručni savetnik na filmu, izjavio je da priča o Jasenovcu nije dovoljno poznata javnosti te da će ovaj film učiniti da se za nju čuje, što je veoma dobro jer je zasnovan na istorijskim činjenicama.

- Ovo je priča o jednoj devojčici i njenoj borbi da preživi. Publika će lako moći da se poistoveti sa dečijom sudbinom, osećajući ono što deca osećaju u situaciji kada izgube sve, što priču čini veoma stvarnom. Gaga Antonijević se zaista trudi i ulaže velike napore da se oseti realnost priče. Biljana je divna glumica, veoma iskrena, koja sa izvesnom nevinošću čini da sve kroz šta prolazi glavna junjakunja Dara bude veoma snažno dočarano i autentično - dodao je Barenbaum.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiza i Komina

    Zar nije trebao Kusturica da snimi film o Jasenovcu.

  • Aca BJ

    Dan Tana? A ko će da dovrši snimanje?

  • XXL

    Nije cudo sto u Srbiji svi imaju depresije. Samo sve negativno.Ubijanja na ulicama,gine se u saobracaju, bolescure, a na TV umjesto komedija, muzika, malo nesto veselo, NEEEEEE. Moraju se filmovi sad snimati o ratovima, ubijanju..... BOZE SACUVAJ. Dosta je bilo vise tih ratnih filmova.Jadna je ta zemlja i taj narod. Samo kuknjava

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima