• 5

Mira Banjac ušla u 10. deceniju: Danas slavi 90. rođendan, a samo jedna stvar je održava u životu

Čuvena glumica danas puni 90 godina, ali kad čujete šta joj je jedino bitno u životu - umornima neće biti pravo

  • 5

Mira Banjac je ušla u desetu deceniju života, a kako kaže - jedino što je održava u životu jeste rad.

Ona 90. rođendan provodi na setu u Sarajevu, koji nije posetila od pre rata.

Već u najranijoj mladosti Mira Banjac naučila je da mora kroz život da ide uzdignute glave, dostojanstvo i hrabro, boreći se za svoje parče sreće. Danas, kada je već zakoračila u desetu deceniju života, legenda domaćeg glumišta kaže da joj je najbitnije da je zdrava, a rođendani su samo brojka i svećica koju oduva poput loših trenutaka.

- Ma kakav rođendan! Stara sam ja žena. Šta će meni rođendan? Rođendan mi nije nikada bio toliko bitan, a posebno ne sada. Bitno mi je da sam zdrava i da sam na nogama - kaže Mira Banjac, koja objašnjava da ovaj poseban dan provodi radno, na setu.

- Ne odmaram se, imam snimanje, na setu sam. Rad i samo rad. To me održava u životu - objašnjava glumica i otkriva da joj dragi ljudi za rođendan baš uvek prirede iznenađenje.

Dani Danila Bete Stojkovića, Danilo Bata Stojkovic

Foto: ATA Images

- Sin Brana, prijatelji, kolege, komšije...Uvek znaju da me oduševe za rođendan. Međutim, ovih dana sam baš snimala dosta. Završila sam svoje snimanje kod Duška Kovačevića. To je njegov tekst iz pozorišta po kojem pravi film. Sada sam kod Pjera Žalice u Sarajevu i već danas završavam snimanja - dodaje ona koja je sa zadovoljstvom prihvatila da igra kod Žalice, piše Blic.

- Njegovog oca sam poznavala, bio je jako dobar čovek. Dugo nisam bila u Sarajevu, još od pre rata. Nekada sam tamo sedam godina bila predsednik Saveta na Festivalu malih i eksperimentalnih scena (MESS). Baš se radujem da budem u gradu u kome sam nekada dosta radila i snimala filmove. Dosta mojih prijatelja je u Sarajevu - rekla je umetnica.

Ova vanvremenska glumica kaže da joj snimanja i putovanja ne padaju teško, da uživa u svom radu i da je to održava vitalnom.

- Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah kad ga nešto malo zaboli da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje telo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima - rekla je ranije Mira Banjac.

Pres konferencija povodom otvaranja dana Danila Bate Stojkovića u Vrnjackoj Banji.

Foto: ATA Images

Iako je u dubokoj starosti, Mira je zadržala svoj specifičan smisao za humor po kome je prepoznatljiva, a smrti se ne boji.

– Spremam se za odlazak. Ne plašim se smrti. Tome su verovatno doprinele moje godine. Svesna sam da sam blizu kraja putovanja, da su mi ostale još jedna-dve stanice – rekla je ranije Mira.

Mnogo čitam i šetam, a to je dobro za mozak

Ova legenda domaćeg glumišta kaže da joj je važno što je sačuvala pamet svih ovih godina, ali i sada kada je ušla u pozne godine.

– Samo molim Boga da sačuvam mentalnu higijenu do kraja. Znate, život u kojem niste svesni šta se događa oko vas nije život. Ne bih volela da mi se to dogodi. Mnogo čitam i šetam. Čitanje mi pomaže da očuvam mentalnu, a šetanje fizičku kondiciju. Radim po kući kao svaka druga žena. Kuvam, idem na pijacu, spremam stan - rekla je ranije živa legenda jugoslovenskog filma.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • @Laki

    Da nam još dugo poživiš i otresi jedan dupli viski za 90.

  • plavi safir

    Srećan rođendan i sve najbolje želim. Još puno godina zdravi i čili da ste!!

  • Marija

    Cestitka od srca, Budite jos dugo sa nama, sretni smo sto vas imamo,Mogli bi vlasnici atomske banje Gornja Trepca da vam pruze malo banjskog opravka, toliko ste ih reklamirali valjda bi oni mogli sada vama u Vujnu pruziti gostoprimstvo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima