Zaprećeno im tužbom: Netflix razbesneo Poljsku i sada mora da menja seriju

Poljska vlada pazi da nemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriji današnje Poljske ne opisuje kao "poljske"

  • 0
Đavo iz susedstva

Foto: Printskrin/YouTube/Netflix

Nakon što je poljska vlada upozorila na "istorijske netačnosti", Netflix je objavio da će dodati tekstualna objašnjenja pojedinim kartama koje se pojavljuju u dokumentarnoj seriji o holokaustu The Devil Next Door (Đavo u susedstvu).

Premijer Mateus Moravijecki prigovorio je da se u toj seriji o suđenju osumnjičenom nacističkom ratnom zločincu Džonu Demjanjuku, Ukrajincu koji je kasnije živeo u SAD, "pojavljuje karta koja pogrešno smešta nekoliko nemačkih nacističkih koncentracijskih logora unutar granica moderne Poljske".

- Nema komentara niti ikakvog objašnjenja da su tim logorima upravljali Nemci- istakao je Moravijecki i dodao da karta "zavarava gledaoce da je Poljska bila odgovorna za osnivanje i vođenje tih logora i za zločine koji su bili u njima počinjeni".

Đavo iz susedstva

Foto: Printskrin/YouTube/Netflix

Prigovor je uputio i Poljski institut za nacionalno sećanje, koji je Netflix-u zapretio tužbom.

Netflix je na to odgovorio da će dodati tekstualna objašnjenja uz neke karte koje se pojavljuju u toj seriji.

- Biće tako jasno da je koncentracijske logore u Poljskoj sagradio i vodio nemački nacistički režim koji je izvršio invaziju na tu zemlju i okupirao je od 1939. do 1945. godine - saopšteno je iz Netflix-a.

Poljska vlada pazi da nemačke koncentracijske logore koji su postojali na teritoriji današnje Poljske ne opisuje kao "poljske".

(Telegraf.rs/Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA