≫ 

Da li optužbe za silovanje treba razdvojiti od umetnosti? Ova 4 režisera smatraju da da

Sve je počelo sa Romanom Polanskim, a kulminiralo sa Harvijem Vajnstinom

  • 0
Nate Parker, Louis C.K., Woody Allen, Roman Polanski Foto: Shutterstock , Tanjug/AP

Četiri režisera koje je Holivud "izbacio" zbog optužbi za seksualno uznemiravanje, Roman Polanski, Vudi Alen, Luis C.K. i Nejt Parker, pokušavaju na sve moguće načine da se vrate.

Njihova buduća karijera zavisi od više faktora, ali pre svega, pitanje je da li publika želi da ih vidi ponovo u režiserskoj stolici i šta su uradili u međuvremenu otkako su postali nepoželjni.

Klara Barker, napisala je tekst sa "Njujork tajms" u kome je opisala šta su četvorica režisera u međuvremenu radila. Počela je sa Romanom Polanskim, koji je upravo završio snimanje filma "Optužujem", snimljenog u Francuskoj, a koji je u SAD naslovljen "Oficir i špijun".

To je priča o poznatoj aferi s kraja 19. veka kada je Drajfus optužen za izdaju. Pisac Emil Zola je napisao pismo u kome ga brani, naslovljeno sa "Optužujem" Taman je film počeo da se distribuira, a jedna fotografkinja je optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine što je on negirao.

Sledio je protest i nekoliko projekcija bilo je otkazano, reklame su povučene, a udruženje filmskih radnika Francuske razmišlja da ga izbaci iz udruženja. Ministar kulture je izjavio da umetnikove greške ne mogu da se opravdaju njegovom umetnošću.

Roman Polanski Roman Polanski Foto: AP/Tanjug

Kritičari su bili u manjini, jer film koji govori o nepravdi koja je naneta nevinom čoveku je na prvom mestu po gledanosti u Francuskoj, a distributeri su se postarali da se film prikaže u celoj Evropi, Rusiji i Kini.

Distributeri iz SAD i Velike Britanije se još nisu odlučili da prikažu ovaj film Polanskog.

Vudi Alen izgubio četiri filma

Dve godine od skandala sa Harvijem Vajštajnom i početka kampanje "Me too", režiseri koji su bili navedeni da su se ponašali nasilno, teško nalaze posao, mada sve zavisi koliko je ko bio poznat. Vajnštajnu će biti suđeno za seksualno uznemiravanja i silovanje, iako je negirao da je neku ženu napastvovao i tvrdi da je nevin.

Vudi Alen je upravo poništio ugovor sa Amazonom o snimanju četiri filma, a i on je bio optužen da se nasilno ponašao prema ženama.

On ima punu podršku svojih kolega u Evropi, ali u SAD je više distributera odbilo da dozvoli da se u medijima pojavi da su stajali iza njegovih filmova, kako u javnosti ne bi bili povezani sa njime.

Vudi Alen je bio optužen od strane svoje pastorke da je pokušao da je siluje kada je još bila dete, zbog čega se našao na crnoj listi Holivuda i kod distributera, a to znači i kod publike.

No, zahvaljujući evropskoj publici, njih dvojica, Polanski i Vudi Alen, i dalje stvaraju i imaju bolje šanse u budućnosti od ostale dvojice koji su na crnoj llisti.

Parkerova koža

Komičar Luis C.K koji je 2017. godine priznao da je masturbirao ispred nekoliko žena dobija angažmane da nastupa kao "stand-up" komičar, ali nema znakova da će film "Tata ja te volim" koji je režirao i u kome igra glavnu ulogu biti ikada prikazan u bioskopima.

Nejt Parker je debitovao 2016. godine sa filmom "Rođenje nacije", ali je dospeo na crnu listu kada je navodno optužen za silovanje.

Sud ga je oslobodio optužbe i Parker pokušava da se vrati na film režijom filma "Američka koža". Film je imao dobre kritike i prikazan je na Filmskom festivalu u Veneciji u septembru.

Producent filma Mark Burg se svim silama trudio da odbrani Parkera, tvrdeći da je on najtalentovaniji režiser koga je sreo u poslednje vreme.

- Ako je neko optužen i ispostavi se da je nevin zašto ga i dalje tretiraju kao da je kriv - pitao se Burg.

Parker se pohvalio da je već dobio ponudu za novi posao i da se nada da će lažna optužba biti zaboravljena.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA