Okrugli sto u Jugoslovenskoj kinoteci: Traži se strategija razvoja saradnje filmiskih centara Evrope

Povodom obeležavanja 60 godina rada Filmskog centra Srbije, održava se i ovaj okrugli sto

  • 0

Okrugli sto na temu "Unapređenje saradnje institucija filma" uz učešće predstavnika i direktora najuglednijih filmskih centara Italije, Francuske i regiona počeo je danas u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.

Ovaj razgovor je deo programa obeležavanja 60 godina rada Filmskog centra Srbije.

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije u izjavi Tanjugu izrazio je zadovoljstvo što su u Beograd stigli neki od najvažnijih donosioca odluka u filmskoj industriju iz cele Evrope

- Ti ljudi su odvojili svoje vreme za posetu Beogradu, jer izuzetno cene srpsku kinematografiju. sa nama su kolege iz Francuske, Italije, Slovenije, Albanije... Strategija razvoja Filmskog centra Srbije u narednim godinama okrenuta je prisutnosti naših filmova u inostranstvu. Mi želimo da naše kvalitetne filmove vidi publika u inostrantvu -  kazao je Matić.

Naveo je da će jedna od glavnih tema susreta biti razmena iskustava i savladavanju zakonodavnih okvira za funkcionisanje jedne kinematografije.

Jugoslovenska kinoteka Jugoslovenska kinoteka / Photo:Milena Đorđević

- Razgovaraćemo o modelima rešavanja pitanja autorskih prava, o poreskim olakšicama, zajedničkoj distribuciji i promociji filmova na tržišta zapadne Evrope... Ovo je prilika da pre svega sa kolegama iz regiona dogovorimo modele još intezivnije saradnje nego što je to slučaj u zajedničkom učešću u manjinskim koprodukcijama - kazao je Matić.

Direktor Hrvatskog audio-vizuelnog centra Chris Marcić kazao je Tanjugu da je zadovoljan izuzetnom saradnjom sa svim filmskim cetrima iz regije.

- Važno nam je da naša iskustva iz saradnja u regionu podelimo sa kolegama iz Italije i Hrvatske. Verujem u intezivniju saradnju između filmskih centara Srbije i Hrvatske na širem nivou nego što je to slučaj sada u okviru manjinskih koprodukcija - kazao je Marcić.

Kako je naveo, srpska i hrvatska kinematografija na međunarodnom planu poslednjih nekoliko godina imaju dosta uspeha jer veruju u sopstveni, autentični izraz izrazito talentovanih reditelja.

- Sigiran sam da će mnogi filmovi iz obe kinematografije u 2020. godini privući pažnju svetskih distributera i žirija na različitim festivalima. Srpska kinematografija je izuzetno cenjena u Evropi zbog nove generacije mladih autora i siguran sam da će tako ostati u narednim godinama- kazao je Marcić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA