≫ 

Hoakin Finiks dobio Oskara, pa priznao: "Bio sam nitkov"! Zaplakao se i pomenuo svog brata Rivera

"Trči prema spasenju s ljubavlju i mir će te pratiti"

  • 1
Oskar, Hoakin Finiks

Hoakin Finiks na dodeli Oskara 2020 / Foto: Tanjug/AP

Kao što je većina predviđala, Hoakin Finiks osvojio je sinoć nagradu za najboljeg glavnog glumca na 92. dodeli nagrade Oskar u Los Anđelesu. Iako je konkurencija bila jaka, po ocenama kritičara Finiks je bio apsolutni favorit.

No, on se sam nije osećao tako, moglo se protumačiti iz govora koji je održao kada je primio nagradu. Još više nego na dodeli Zlatnog globusa, SAG i BAFTA (koje je takođe ove godine osvojio), Finiks je pričao o potrebi glumaca da budu društveno aktivni u borbi za svoje ideale.

Oskar 2020

Hoakin Finiks Foto: Tanjug/Invision/AP

- Ne osećam se boljim od svojih kolega, jer delimo istu ljubav prema filmu i ovom načinu izražavanja koja mi je omogućio neverovatan život. Ne znam gde bih bio da nema glume. Bio sam nitkov, bio sam nekada okrutan, nekada težak za rad. Mnogi u ovoj sobi dali su mi drugu šansu - rekao je on.

Kako je kazao, smatra da je posao glumca svojevrsna borba za malog čoveka, jer glumac daje glas onima koji su nečujni.

- Moramo da nastavimo da to činimo. Kad god pričamo o neravnopravnosti polova, rasizmu, pravima kvir osoba ili pravima životinja, govorimo o borbi protiv nepravde. Govorimo o borbi protiv ideje da jedna nacija, jedni ljudi, jedna rasa, jedan pol ili vrsta ima pravo da dominira, kontroliše i koristi druge. Mislim da smo se veoma odvojili od prirode, da smo krivi za egocentričnost našeg sveta. Mi izađemo u prirodu i uništimo njene resurse. Osećamo da imamo pravo da veštačkim putem osemenimo kravu, a onda joj oduzmemo njenu bebu, iako njeni krici nikog ne mogu da zavaraju. Onda uzmemo njeno mleko, namenjeno za mladunče, i stavimo ga u svoju kafu - rekao je glumac koji je bio jedan od glavnih inicijatora ideje da ovogodišnja večera nakon dodele Zlatnih globusa ima izričito veganski meni.

Prava ljudskog može da promeni svet, poručio je talentovani glumac.

- Čini mi se da se plašimo da promenimo sami sebe, jer mislimo da ćemo zauzvrat nešto žrtvovati. Ali ljudi su, u svojoj najboljoj verziji, toliko maštoviti, kretivni i genijalni i verujem da ako se vodimo ljubavlju i samilošću možemo da stvorimo, razvijemo i sprovedemo sisteme promene koji će biti dobri za sva bića i našu sredinu - objasnio je.

Govor je završio ličnom ispovešću i pomenom svoga brata. Ljudskost o kojoj je govorio, osetio je na svojoj koži - kada su mu drugi pomogli.

- Ja, ja sam bio nitkov u svom životu. Bio sam sebičan. U jednom trenu bio sam okrutan, težak za rad i nezahvalan. Mnogi od vas u ovoj sobi su mi dali drugu šansu. Mislim da smo u tim trenucima najbolji, kada podržimo jedni druge, ne kada se međusobno odbacujemo zbog grešaka iz prošlosti, već kada pomažemo drugima da rastu, kada ih obrazujemo, kada vodimo jedni druge na putu iskupljenja. To je najbolja zajednica.

- Kada mi je bilo 17, moj brat je napisao ovaj stih: "Trči prema spasenju s ljubavlju i mir će te pratiti" - rekao je glumac.

Podsetimo, njegov brat River Finiks bio holivudska zvezda, koja je mnogo obećavala, ali se njegov život se naglo ugasio kada mu je bilo samo 23 godine.

Video: Uhapšen Džoker! Pao u Vašingtonu sa još jednom holivudskom zvezdom

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA