≫ 

Kolodijev roman je mnogo brutalniji od Diznijevog crtanog filma: Pinokio je činio brojna gnusna dela

"Avanture Pinokija" je bio serijal priča objavljivanih u dečjem magazinu, da bi postale knjiga 1883. godine...

  • 0
Pinokio Printskrin: YouTube/Disney Movies

"Pinokio" je bio drugi dugometražni crtani film produkcije Volta Diznija, koji je premijeru doživeo na današnji dan 1942. godine u Čileu.

Zasnovan na književnom klasiku italijanskog pisca Karla Kolodija, ovo ostvarenje prati dogodovštine lutka Pinokija, kog je napravio drvodelja Đepeto. Pinokiju život daje plava vila, koja mu kaže da će postati pravi dečak ako bude "hrabar, iskren i nesebičan". Neiskusan, Pinokio ipak upada u razne nevolje...

Pinokio Printskrin: YouTube/Disney Movies

Ovaj crtani film je bio revolucionaran u pogledu animacije, dajući pokret vozilima, mašineriji i prirodnim elementima, kao što su kiša, munje, dim, senke i voda.

U SAD, premijerno je prikazan 1940. godine. Iako je osvojio dva Oskara, u kategoriji za najbolju originalnu muziku i za originalnu pesmu - When You Wish Upon a Star, bio je "finansijska katastrofa". Drugi svetski rat ga je sprečio da stigne do šire publike, a to je uspeo tek 1945. kad se situacija u svetu umirila.

Danas važi za jedan od najboljih animiranih filmova svih vremena, dok na portalu Rotten Tomatoes ima rejting od 100%. Svrstan je u američki Nacionalni filmski registar, koji ga je okarakterisao kao "kulturološki, istorijski i estetski značajnim".

Međutim, originalni Kolodijev roman, "Avanture Pinokija", mnogo je brutalniji i krvoločniji od Diznijeve verzije. Delo je objavljivano u delovima, priča za pričom, u dečjem magazinu, da bi postalo knjiga 1883. godine.

Pinokio Pinokio - ilustracija Enrika Mazantija iz 1883. godine / Foto: Wikimedia/Enrico Mazzanti

Karakter Pinokija je bio mnogo drugačiji nego u crtanom filmu. Pojedini bi ga nazvali "bezobraznikom". Šutnuo je Đepeta i pre nego što ga je napravio. Ubrzo potom je ubio cvrčka koji je pokušao da ga upozori na njegovo "loše ponašanje". Posle mnogo nedela, na kraju 15. poglavlja, Pinokija su Lisica i Mačka obesili o drvo. Prvenstveno, to je bio kraj knjige, ali je urednik Kolodija ubedio da ga promeni, pa je književnik lutka oživeo i ispisao dodatnih 20 priča, koje su, takođe, prožete njegovim raznim nedelima...

Bez obzira na ovo, "Avanture Pinokija" je danas najprevođenija italijanska knjiga na svetu.

(D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA