≫ 

Plašio se policije i doručka: Nepoznate činjenice o majstoru neizvesnosti, Alfredu Hičkoku

Omlet mu nije bio omiljeni obrok...

  • 0
Alfred Hičkok Alfred Hičkok / Foto: Wikipedia/Studio publicity still

Scena tuširanja u "Psihu". Avionska jurnjava u "Sever severozapad". Napad na benzinskoj stanici u "Pticama"… Ovo su pojedine najpamtljivije šokantne scene iz filmova Alfreda Hičkoka. Režiser, kog zovu i "majstor neizvesnosti", danas predstavlja jednu od najprepoznatljivijih holivudskih legendi, čiji je privatni život bio jednako fascinantan kao i njegova ostvarenja.

Preminuo je na današnji  dan 1980. godine u Los Anđelesu, a ovo su pojedine činjenice koje možda niste znali o nesvakidašnjem filmskom stvaraocu:

Plašio se policije… I doručka

Strah od zakona je nastao još u njegovom detinjstvu, kad ga je njegov strogi otac Vilijam kaznio time što ga je poslao u lokalnu policijsku stanicu u istočnom Londonu. Alfred je imao 4 ili 5 godina, a u stanicu je došao sam s očevom porukom. Policajac ga je smestio u ćeliju i rekao mu je: "Ovo radimo nevaljalim dečacima".

Što se tiče doručka, omlet mu nije bio omiljeni obrok.

- Plašim se jaja. Zapravo, gade mi se – izjavio je u jednom intervjuu. – Onaj beli deo bez rupa, i ono razvalačenje žumanaca. Odvratno. Nikad ih nisam okusio.

Karijeru je započeo u nemim filmovima

Filmsko stvaralaštvo je započeo 1920-ih, kad je dizajnirao titlovane kartice koje su se pojavljivale u nemim ostvarenjima. I pisanje scenarija i režiju je učio u ovoj firmi koja se tada zvala Famous Players-Lasky Company, a koja je kasnije promenila naziv u Paramount Pictures. Ova kuća je kasnije producirala 5 Hičkokovih filmova.

Uveo je zvuk u britanski film

Ostvarenje "Ucena" iz 1929. godine bilo je njegov prvi veliki hit, a ujedno i prvi zvučni film koji se pojavio u Velikoj Britaniji. Originalno, film je bio koncipiran kao nemi film, ali je u post-produkciji sinhronizovan, koristeći audio opremu dopremljenu iz SAD.

Neprestano se pojavljivao na ekranu

Usavršio je kratko pojavljivanje pred kamerama, odnosno gledaoci su mogli da ga spaze u čak 39 njegovih filmova. Hičkok bi se pojavio samo u jednom trenutku, neobavezno u prolazu. Jedino je progovorio u "Pogrešnom čoveku" (1956).

Napisao je enciklopedijski uvod za kako stvoriti film

Napisao je deo za poglavlje "Filmovi, filmska produkcija" u 14. izdanju Enciklopedije Britanika, dajući svoje tipične duhovite smernice za one koje žele da naprave film.

Lično je finansirao "Psiho"

Kad je Hičkok ponudio svoj horor "Psiho" studiju Paramount Pictures, odbili su ovu tada "skandaloznu, strašnu" priču. Režiser je potom rešio da ga sam finansira, dovijajući se na razne načine. Ovo mu se ubrzo isplatilo, budući da je od uspeha filma je zaradio 6 miliona dolara (današnjih 50).

Zabranio je ulazak svima onima koji su kasnili na projekciju "Psiha", čak i engleskoj kraljici Elizabeti II

"Psiho" ima jedan od najboljih preokreta u istoriji kinematografije i Hičkok nije želeo da publika to upropasti. Želeo je da svi u potpunosti uživaju u celokupnom filmu. Zabranio je zvezdama Dženet Li i Entoniju Perkinsu da daju intervjue o filmu. Čak je planirao da kupi sva izdanja knjige Roberta Bloka, kako niko ne bi saznao šta će se u filmu desiti. Takođe je zahtevao od bioskopa u Njujorku, Čikagu, Bostonu i Filadelfiji da ne daju nikome ko kasni da uđe na projekciju. U glavnom saopštenju u Engleskoj je jasno naznačio da to znači i za kraljicu Elizabetu ("Blagoslovljena da je!").

Nikad nije dobio Oskara

Hičkok spada u plejadu svetski poznatih režisera koji nikad nisu osvojili Oskara, a tu spadaju i Stenli Kjubrik, Orson Vels, Čarli Čaplin, Ingmar Bergman i drugi. Hičkok je bio nominovan za najboljeg režisera za filmove "Rebeka", "Čamac za spašavanje", "Prozor u dvorište" i "Psiho", ali je svaki put otišao kući prazne ruke. Akademija ga je konačno nagradila tek 1967. godine, nagradom Irvinga Talberga, a njegov govor se sastojao iz 5 reči:

- Hvala vam, hvala mnogo zaista.

Video: Kao iz Hičkokovih filmova: Pomahnitala guska napala devojku, a onda je usledio finalni zalet!

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA