≫ 

Mila Jovovič je u "Petom elementu" imala lažnu nogu: Zavela je režisera na oči njegove žene, Dive

Snimanje "Petog elementa" bilo je ludo koliko i sam film

  • 2
peti element Printskrin: YT/TNT

"Peti element" jedan je od najčudnijih, ali i najnezaboravnijih naučnofantastičnih filmova ikada. Ova akcija sa Brusom Vilisom i Milom Jovovič u glavnim ulogama napunila je ovog maja 22. godine, a ako ste u njoj uživali, uživaćete i u ovim detaljima sa snimanja koje malo ko zna.

Snimljen je zahvaljujući filmu "Leon profesionalac"

Francuski genije, reditelj Lik Beson, imao je pet scenarija u rukama kada je počeo da radi na "Petom elementu" 1992. godine. Ipak, plašio se da ovaj film finansijski neće moći da izdrži. Stoga je odlučio da "Peti element" ostavi po strani i prvo napiše i snimi "Leon profesionalac" ("Léon: The Professional"), u kome su glavne uloge imali Žan Reno i 13-godišnja Natali Portman, ali i Gari Oldman, negativac iz sajfaj filma o kome ovde govorimo.

Kada je "Leon" postao komericijalni i kritički uspeh, Beson se ohrabrio da snimi "Peti element".

Moguć je nastavak

Beson je pre nekoliko godina rekao medijima da bi voleo da snimi nastavak "Petog elementa" ili neki drugi naučnofantastični film sada kada je tehnologija mnogo napredovala i kada su mogućnosti veće.

Francuski stripovi

Kada je bio tinejdžer, Beson je obožavao stripove, naročito one koje koje su ilustrovali Žan-Klod Mezie i Žan Mebijus Žiro. Beson je unajmio ovu dvojicu da mu pomognu tokom snimanja filma i obilno koristio njihove crteže i nacrte.

Žiro i Alehandro Jodorovski kasnije su tužili Besona da je plagirao njihove crteže u ovom filmu, ali je slučaj, naravno, odbačen.

Platonove ideje

Možda su gledaoci ovo znali, ali Lik Beson nije. Kao tinejdžer Beson je zamislio priču o četiri elementa (vatra, voda, vetar i zemlja) koji se kombinuju i stvaraju peti element - život. Većina gledalaca odmah je u tome prepoznala ideju iz Stare Grčke. Ipak, sam Beson je tek nekoliko godina kasnije shvatio da mu priča nije nova.

- Moj otac je čitao Platona i rekao mi: "Znaš li da je tvoj film rimejk?". Pročitao sam knjigu i ostao iznenađen sličnostima između mog filma i Platona.

Princ je trebalo da glumi u filmu, ali smatrao je da je kostim previše ženstven

Žan Pol Gotje, koji je bio kostimograf na filmu, ispičao je kako Beson postrojio Mela Gibsona, Džuliju Roberts i Princa, sa namerom da igraju glavne uloge, pre nego što je film odložen. No Princ je odustao do uloge jer je, kako je rekao Gotjeu, smatrao da su kostimi previše ženstveni.

Inače, Princ je trebalo da dobije ulogu koja je na kraju data Krisu Takeru.

Najskuplji

U svoje vreme ovo je bio najskuplji ne-američki film u istoriji. Košta je preko 70 miliona dolara, otprilike koliko i "Izgubljeni svet - Park iz doba jure" koji je objavljen iste godine.

Niko ne zna u koju je godinu smeštena radnja

Prva scena očito predstavlja 1914. godinu, ali ostatak filma dešava se oko 300 godina kasnije. Na satu Korbena Dalasa (Brus Vilis) piše da je 2263, na DVD izdanju filma da je 2257, a sam Beson tvrdi da je reč o 2259. godini.

Misteriozna Diva Plavalaguna

Beson je želeo da uhvati istinu, tj. svačiji iznenađeni pogled kada ugledaju Divu Plavalagunu. Stoga je tražio od glumice (svoje tadašnje žene Mejven Le Besko) da se krije iza zavese dok ne dođe vreme da se pojavi.

Mila Jovovič nije mogla da podigne nogu

Dok je ukrajinska glumica vredno trenirala za ovu ulogu, i dalje je bila novajlija, te nije mogla da nogu podigne dovoljno visoko kada bi došao red da šutne nešto. Zbog toga je u nekoliko scena korišćena lažna noga, a kadar promenjen tako da Mila zamahne, ali ne zada pravi udarac.

Gari Olman ne voli ovaj film

Oldman je 2014. godine rekao za "Plejboj" da ne može da podnese ovaj film

Lik Beson uništio je tokom snimanja svoj drugi brak i zaplovio u treći

Prelepa francuska glumica Mejven Le Besko, koja igra Divu Plavalagunu, bila je udata za Lika Besona od 1992. godine. Njoj je inače tada bilo 16, a njemu 33 godine. Nije želela da bude u filmu, jer je smatrala da ne treba mešati posao i privatni život. No kada je glumica koja je trebalo da igra Divu odustala, suprug ju je ubedio da se pojavi pred kamerom.

Le Besko je bila više nego upečatljiva, ali Beson nije delio filozofiju svoje žene da poslovno treba držati odvojeno od privatnog. Tokom produkcije filma ostavio ju je zbog Mile Jovović sa kojom se oženio 1997. godine. Razveli su se dve godine kasnije, a sada su oboje u braku sa drugim osobama.

Preko 1.000 Gotjeovih kostima

Žan Pol Gotje, enfant terrible sveta mode, dizajnirao je preko 1.000 kostima za ovaj film. I ne samo to - tokom snimanja je bio prisutan, išao je od glumca do statiste i vršio prepravke kako bi svi izgledali savršeno pred kamerama. Jedan od razloga zašto, kada gledate ovaj film, treba da posebnu pažnju da usmerite na detalje.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Predator

    23. maj 2020 | 16:25

    Glupost žešća od filma komedija sa propalim humorom... previše osvetljenja u filmu nula od filma onda vanzemaljci glupost živa napravljeni neozbiljno liče na debile bez obzira na razvoj tehnologije, čist promašaj i satanizam na kraju mila legne na neki stol i bla bla...okultno

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA