≫ 

Uklonjen autobus poznat po filmu "U divljini": Turisti rizikovali živote, neki se nikad nisu vratili

Poseta autobusu bila je svojevrsno hodočašće za planinare od kada je 1996. godine objavljena knjiga Džona Krakauera, a 2007. snimljen film

  • 0

Napušteni autobus na Aljasci, poznat po knjizi i filmu "U divljini" ("Into the wild") uklonjen je iz bezbednosnih razloga. Helikopter Ć-47 Činuk podigao je autobus, saopštila je Nacionalna garda Aljaske, a prenosi CNN.

Poseta autobusu bila je svojevrsno hodočašće za planinare od kada je 1996. godine objavljena knjiga Džona Krakauera, a 2007. snimljen film.

Into the Wild Foto: Profimedia

Knjiga i film govore o životu Kristofera MekKandlesa, koji je odrastao u bogatom predgrađu Vašingtona. Međutim, nakon što je 1990. diplomirao na Univerzitetu Emori u Atlanti, u državi Džordžia, ostavio je lagodan život i uputio se na zapad, ne rekavši to prijateljima i članovima porodice.

U aprilu 1992. godine on je stigao na Aljasku, a nekoliko dana kasnije naišao je na napušteni autobus. Tu je živeo oko tri meseca, pre nego što je odlučio da se vrati u civilizaciju.

Dok je pokušavao da se vrati natrag, stigao je na prelaz reke Teklanike. Pošto je reka bila brza i nadošla usled kiša, on nije mogao da je pređe. Uputio se natrag u autobus, gde je živeo još oko mesec dana, a u avgustu 1992. godine je umro.

Prošlog februara, vatrogasci i vojnici savezne države Aljaske spasili su pet italijanskih planinara dok su se vraćali iz posete napuštenom autobusu.

Godinu pre tog slučaja jedna žena iz Belorusije stradala je pokušavajući da pređe reku Teklaniku, kako bi sa suprugom posetila autobus.

Takođe, 2010. godine devojka iz Švajcarske, stara 29 godina, udavila se pokušavajući da pređe reku. 

U aprilu ove godine, turista iz Brazila morao je da bude evakuisan helikopterom iz čuvenog autobusa. 

Zbog autobusa iz filma "U divljini", u periodu od 2009. do 2017. godine, bilo je više od 15 intervencija spasavanja turista.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA