≫ 

"Zbogom, dragi Bilbo": Piter Džekson napisao emotivnu oproštajnu poruku Ijanu Holmu

"Bila je privilegija raditi s njim i blagoslov poznavati ga..."

  • 0
Ian Holm, Ijan Holm Ijan Holm / Foto: Tanjug/AP

Vest da je Ijan Holm, zvezda filmova "Gospodar prstenova", "Hobit", "Peti element" i "Vatrene kočije", preminuo je u 88. godini u bolnici u Londonu, pre tri dana je odjeknula svetom. Njegovi prijatelji i kolege su na društvenim mrežama odmah počele da odaju počast legendi kinematografije, postavljajući fotografije, statuse, snimke...

Jedan od njih je i Piter Džekson, režiser filmova "Gospodar prstenova" i "Hobit" u kojim je Holm maestralno odigrao Bilba Baginsa, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio emotivnu oproštajnu poruku.

Prenosimo je u celosti:

- Veoma sam tužan zbog smrti Ser Ijana Holma. Ijan je bio tako divan i velikodušan čovek. Tih, ali vrcav, sa ljupkim sjajem u oku.

Početkom 2000. godine, pre nego što smo započeli snimanje naših Bilbo scena za "Družinu prstena", bio sam nervozan zbog rada sa tako cenjenim glumcem, ali on me je odmah smirio. Stojeći u Beg Endu prvog dana, pre nego što su kamere počele da snimaju, odveo me je u stranu i rekao da će pokušavati različite stvari pri svakom pokušaju, ali da ne bi trebalo da budem uznemiren. Ako mi, nakon pet ili šest poteza, ne da ono što mi je potrebno, tek onda mogu da mu dam jasnu smernicu.

I to je upravo ono što smo uradili. Njegova čitanja i nastupi su bili prilično divni. Retko mu je bilo potrebno da ga usmeravam.

Deset godina kasnije, nadali smo se da će Ijan ponovo igrati Bilba za uvodne scene "Hobita". Fren i ja smo večerali sa Ijanom i njegovom suprugom Sofi u Londonu, i on nam je rekao da mu je veoma žao, ali to nije mogao da učini. Poverio nam je da mu je dijagnostifikovana Parkinsonova bolest, i da više nije u stanju da se priseti scenarija. Imao je poteškoće sa hodanjem i nije bio u mogućnosti da putuje na Novi Zeland. Rekao nam je da se u osnovi penzionisao, ali da to nije javno objavio.

Peter Jackson, Piter Džekson Foto: Tanjug/AP

Ovo je bio težak udarac za nas jer smo smislili lepu ulogu Ijana kao starog Bilba, a Martina Frimena kao mladog Bilba. To sam mu opisao i svidelo mu se. Takođe sam mu rekao kako su moja majka i ujak godinama patili od Parkinsonove bolesti, i bio sam dobro upoznat sa njenim efektima.

U ovom trenutku, naša večera - za koju smo mislili da će biti opisivanje novih scena koje bismo želeli da uradi, pretvorila se u osmišljavanje postupka koji bi Ijanu poslednji put omogućio da glumi Bilba.

"Snimamo filmove na Novom Zelandu - ali šta kažete ako bismo došli u London i snimili Vaše scene blizu kuće?"

Na kraju večere kimnuo je polako i rekao: "Da, mislim da bih mogao to učiniti." Ali, znao sam da to čini samo kao uslugu meni, i držao sam ga za ruke i zahvalio mu sa suzama u očima.

Počeli smo da snimamo na Novom Zelandu sa Martinom Frimenom, kao našim mladim Bilbom. Martin se silno divio Ijanu Holmu, ali ga nikada nije upoznao. Međutim, Martin je vrlo velikodušno pristao da nosi prostetiku da bi igrao Ser Ijan Holma koji glumi starog Bilba, za pojedine široke snimke koji su nam bili potrebni, i vrlo je dobro uhvatio svoj manir.

Nekoliko meseci kasnije vratili smo se u London, uzevši sa sobom torbu i završili Ijanove scene sa malom ekipom kako smo i obećali. Ijanova ljupka supruga Sofi bila je svakog dana uz njega, pomažući i njemu i nama.

U toku četiri dana snimali smo sve što nam je bilo potrebno. Ilajdža Vud i Ijan su postali prijatelji u toku snimanja "Gospodara prstenova", a sad je Ilajdža svakodnevno bio u Londonu, pružajući Ijanu dodatnu podršku.

U završenom filmu, publika samo vidi Ijana Holma kako prikazuje Bilba, ali, ono što sam doživeo na setu bio je divan glumac koji je pružio svoj poslednji nastup. Bilo je neverovatno hrabro za njega i vrlo emotivno za one koji su tome svedočili.

Uvek ćemo biti neizmerno zahvalni Ijanu na tome. Za vreme našeg zajedničkog života, Fren i ja smo mu se toliko svideli, zajedno uživali u njegovom društvu.

Da bi proslavili završetak snimanja filma, Ijan i Sofi pozvali su Fren i mene na večeru u njihovu kuću. Bila je to divna noć, puna humora i zabave. Ijan i ja smo shvatili da obojica gajimo veliko interesovanje za Napoleona i razgovarali smo o njemu satima.

Godinu dana kasnije, kada je prvi film o Hobitu premijerno prikazan u Londonu, Martin Frimen je konačno upoznao Ijana Holma.

Gledanje Ijana Holma kako glumi naučilo me je mnogo toga. Bila je privilegija raditi s njim i blagoslov poznavati ga.

Oduvek sam voleo Ijanov nastup u poslednjim scenama "Povratka kralja".

"Mislim da sam prilično spreman za novu avanturu."

Zbogom, dragi Bilbo. Sigurna putovanja, dragi Ian - završava Džekson.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA