• 0

Stradanje Srba u austrougarskim logorima u Češkoj: "Sedam hiljada duša" premijerno na RTS 2

Film je posvećen onima koji se u Srbiju nisu vratili i koji počivaju daleko od svoje domovine

  • 0
Sedam hiljada duša

Foto: Promo

Igrano-dokumentarni film o stradanju Srba u austrougarskim logorima u Češkoj, pod nazivom "Sedam hiljada duša", imaće televizijsku premijeru u nedelju, 28. juna u 16:05h na Drugom programu RTS-a.

Stradanje oko 90.000 srpskih zarobljenika u toku Prvog svetskog rata u austrougarskim logorima na području današnje Češke, od kojih se 7.000 njih nikada nije vratilo svojim kućama, tema je filma "Sedam hiljada duša" reditelja i scenariste Sanjina Mirića.

Sedam hiljada duša

Foto: Promo

Ovaj igrano-dokumentarni film osvetljava jednu malo poznatu, među mnogim tragedijama Prvog svetskog rata – tragediju ratnih vojnih zarobljenika, koji, kako je naglašeno u filmu ‒ samom činjenicom zarobljavanja ne prestaju biti časni vojnici, suprotno izrečenim a najčešće neiskazanim stavovima kod pojedinih intelektualca, političara, ali i istoričara, da oni koji ne poginu za otadžbinu ili kao pobednici ne umarširaju u Beograd i Srbiju, nisu ni dostojini sećanja.

Ovim filmom se između ostalog, obasjava sudbina srpskih zarobljenika, mučenika koji su stradali u zarobljeničkim logorima na prostorima nekadašnje Austrougarske i Nemačke, u ovom slučaju Češke, živeći svoje logorske dane često isto onako teško kao i zatočenici u nemačkim ili ustaškim logorima smrti tokom Drugog svetskog rata.

Produkcijski i režijski, film je urađen na veoma visokom nivou. Filmska priča zasnovana je na svedočenjima preživelih zarobljenika rasutim u raznim arhivama i dokumentima, kako samih zatočenika i arhivama njihovih zemalja ‒ učesnica u ratu, tako i u arhivama austrougarske i nemačke vojne i ratne dokumentacije iz Prvog svetskog rata. Kao svedoci se pojavljuju i potomci Čeha čije su porodice ili rođaci bili nastanjeni u blizini logora, a koji su često rizikovali pomažući logorašima među kojima je bilo i dece i staraca dovođenih iz krajeva preventivno očišćenih od stanovnika. Čitave porodice iz Srbije završile su u internaciji.

Sedam hiljada duša

Foto: Promo

Dokumenti i svedoci govore i o strašnim epidemijama pegavog tifusa u logorima, zatim nestašicama hrane, batinjanima do smrti srpskih zarobljenika zbog najmanje sitnice. Posebno je osvetljena tragična sudbina bolesnika koji su u logorskim bolnicama potpisivanjem primirja, nakon povlačenja logorskih lekara i medicinskog osoblja, bili ostavljeni na milost i nemilost, bolesni i bez hrane. Grobnica u Jidrihovcima u Češkoj Republici je jedna do najvećih grobnica srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu.

Film je posvećen onima koji se u Srbiju nisu vratili i koji počivaju daleko od svoje domovine.

Sedam hiljada duša

Foto: Promo

Reditelj je Sanjin Mirić, a narator Tihomir Stanić.

Igraju: Jelena Ćirić, Lordan Zafranović, protojerej Srđan Jablanović, Vid Luković, Milorad Luković, Zuzana Hruškova, Natalie Želinska, Zdenek i Jan Rišavi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima