≫ 

Zbog jednog gej lika Turska zabranila Amerikancima da snime seriju u njihovoj zemlji

Netflix je odbio da pristane na cenzuru i gej lika napiše kao da je strejt

  • 7
Aja Sofija Zbog homofobije serija se neće snimati / Foto: Tanjug/AP

Platforma za gledanje serija i filmova Netfliks otkazala je produkciju serije u Turskoj u kojoj se pojavljuje jedan gej lik, zato što nije dobila odobrenje vlade za snimanje, rekla je scenaristkinja serije.

Edže Jorendž je za Frans pres potvrdila medijske informacije prema kojima je otkazano snimanje serije "If Only".

Netflix Netflix / Foto: Unsplash/Charles Deluvio

- Zbog toga što je prikazan jedan gej lik nije dobijeno odobrenje za snimanje serije, i to je jako zastrašujuće za budućnost - rekla je ona za časopis iz kulture Altjazi Fasikul.

Prema tom časopisu, Netfliks je odbio da se povinuje turskom Visokom radiodifuznom savetu, i da izbriše homoseksualni lik iz scenarija, opredelivši se rađe da otkaže projekt nego da prihvati cenzuru. Netfliks za Frans pres nije ni potvrdio niti demantovao pokušaje cenzure.

- Ostajemo duboko privrženi našim pretplatnicima i kreativnoj zajednici u Turskoj - naveo je Netfliks u saopštenju.

Serija "If Only" trebalo je da se fokusira na udatu ženu, zarobljenu u braku bez ljubavi, koja se najednom vraća u vreme kada ju je njen muž zaprosio. Glavna glumica trebalo je da bude Ozge Ozpirinći, koja je na Instagramu tokom vikenda postavila sliku sa snimanja.

 
 
 
View this post on Instagram
❤️🧡💛💚💙💜🖤🤍🤎A post shared by Ozge Ozpirincci (@ozpirincci) on

Nakon što je serija otkazana, Jorendž je retvitovala je izjavu Netfliksovog CEO Rida Hestingsa koji je 2018. rekao kako ne brine o cenzuri u Turskoj.

- Mi smo u Saudijskoj Arabiji. Mi smo u Pakistanu. Ako tamo nema problema, zašto bi ih bilo u Turskoj? Ne mogu to da zamislim - rekao je on za turske medije.

Turska je jedna od retkih muslimanskih zemalja gde homoseksualnost nije zakonski kažnjiva. Sa druge strane, homofobija i transfobija su rasporstranjene u toj zemlji i LGBT udruženja redovno prijavljuju napade i diskriminaciju.

Predlog zakona koji predviđa povećanu kontrolu društvenih mreža predstavljen je u utorak u turskom parlamentu. Posmatrači smatraju da bi budući zakon mogao da dozvoli vladi i da ograniči onlajn vidljivost aktivista LGBT.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oki

    22. jul 2020 | 15:59

    Sta znaci ozbiljan zemlja,a mi lipu još više puštamo na našim fm radio stanicama.

  • Miki

    22. jul 2020 | 18:38

    BRAVO

  • Miki

    22. jul 2020 | 16:54

    Ti nazivas Tursku ozbiljnom zemljom, a neki dan su od pravoslavne AJA SOFIJE napravili džamiju. To je po tvom,, ozbiljna zemlja,,.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA