• 3

Pala prva klapa za film "Hadžijino zvono" i seriju "Nečista krv": U Ripnju oživelo staro Vranje

"Hadžijino zvono" govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine

  • 3
Snimanje serije

Hadži Trifunova kuća / Foto: Đorđe Bajić

Nakon višemesečnih priprema, u Ripnju podno Avale, počelo je snimanje ambicioznog filmskog projekta zasnovanog na književnom opusu Borisava Bore Stankovića - radnog naziva "Hadžijino zvono" u režiji Milutina Petrovića, a po scenariju Vojislava Nanovića i Milene Marković.

Prva klapa za film pala je juče.

Snimanje serije

Stanković, Jeremić i Matić / Foto: Đorđe Bajić

Kako prenosi Filmski centar Srbije, koji je podržao razvoj i produkciju filma, "Hadžijino zvono" govori o propasti stare srpske gazdinske porodice kroz koju paralelno pratimo slabljenje Osmanske imperije i stvaranje mlade srpske kneževine.

Lik Hadži-Trifuna tumači Dragan Bjelogrlić, dok su uloge njegovih sinova Mite i Jovče pripale mladim glumcima u usponu Marku Grabežu i Nedimu Neziroviću. Nela Mihailović glumi Katu, a Teodora Dragićević je Stojna.

Istovremeno kad i film, biće snimljena i serija "Nečista krv", a prvu verziju scenarija za seriju je pre četiri decenije napisao Vojislav Nanović (1922-1983) koji je pripovetke, drame i romane Bore Stankovića povezao u razgranatu porodičnu sagu koja obuhvata period od 40 godina.

Radio-televizija Srbije je najavila da će novu Sofku igrati mlada makedonska glumica Sara Sandeva koja radi i živi u Pragu, a ovo joj je prva uloga u Srbiji odakle vuče korene.

Snimanje serije

Reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Milena Marković je adaptirala prve tri epizode u scenario za film, dok su na preostalim epizodama radili mladi scenaristi Dejan Prćić (od 4 do 10 epizode) i Katarina Mitrović (4 i 5 epizoda).

Prvih pet epizoda i film režira Milutin Petrović, a njegovi ključni saradnici su direktor fotografije Erol Zubčević i montažer Petar Jakonić.

Drugih pet epizoda režira Goran Stanković, a sa njim će sarađivati direktor fotografije Aleksandar Karaulić i montažer Uroš Maksimović.

Snimanje serije

Reditelj Goran Stanković. direktor FCS-a Gordan Matić i reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Poznati scenograf Milenko Mile Jeremić i njegov tim su za potrebe snimanja izgradili repliku devetnaestovekovnog Vranja, a u autorskoj ekipi ovog projekta nalaze se kostimografkinja Marina Medenica, maskerka Dušica Vuksanović, kompozitor Aleksa Ranđelović

Direktor filma i serije je Ivan Krstović, Saša Radojević je urednik serije, a projekat nastaje u produkciji produkcijske kuće This and That Productions i RTS, kao i uz podršku FCS i MEDIA programa.

Snimanje serije

Direktor FCS-a Gordan Matić i reditelj Milutin Petrović / Foto: Đorđe Bajić

Planirano je da snimanje traje 84 dana i očekuje se da film "Hadžijino zvono" pred publiku stigne u toku 2021. godine.

Posebna zanimljivost je to što je Vojislav Nanović rođen 12. avgusta 1922. godine, tako da je njegov rođendan obeležen ovim prvim danom snimanja.

(Tanjug.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ogi

    Puno srece. Jedva cekam.

  • Kalča

    Beogradski glumci da dočaraju staro Vranje 'toj ne biva'. Upropastili Sremčeva dela sad će i Borina.

  • Marija

    Sami napred,zeljni smo bioskopa,filmova!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima