≫ 

Od sada će Srebrni medved biti rodno neutralan: Filmski festival Berlinale uveo novinu

Ovo je prvi veliki festival koji glumce neće deliti po polu

  • 1
Berlinale Berlinale / Printskrin: Youtube/Al Jazeera English

Kulturne insitucije širom sveta polažu ogromne nade u 2021. godinu, te su pripreme za nove festivale, koncerte i ceremonije uveliko počele. Poslednji potvrda stigla je iz Berlina, gde će jedan od najvažnijih filmskih festivala Berlinale održati u redovnom terminu, u februaru, i to pred publikom.

No, uz jednu novinu.

- Umesto da dodellimo Srebrnog medveda za najboljeg glumca i glumicu, on će se sada dodeljivati za "najbolju glavnu ulogu" i "najbolju sporednu ulogu". Ova nagrada biće rodno neutralna.

- Verujemo da će nerazdvajanje nagrada u polju glume doprineti većim kompromisima kada su je reč rodu i podizanju svesti o rodnoj ravnopravnosti u filmskoj industriji - rekli su direkori festivala Mariet Risnebik i Karlo Katrijan.

To znači da će Berlinale biti prvi veliki festival koji svoje nagrade neće dodeljivati na osnovu pola glumaca.

Oni su takođe ponovili da će se i festival, i Evropski filmski market održati kao i ranije, samo sada uz primene pravila i mera kojim će se osigurati najveća moguća bezbednost svih učesnika.

- U vreme pandemije korone, svima nam je postalo jasno da nam je u svetu kulture potrebno analogno iskustvo. Drago nam je da će publika ponovo može da fizički prisustvuje događajima širom sveta i svojim kolegama želimo uspeh - dodali su oni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA