≫ 

Sjajne kritike za srpski film "Oaza" u Veneciji, a reditelju i ekipi bio zabranjen pristup premijeri

Ostvarenje je jedini srpski predstavnik na ovogodišnjem izdanju filmske manifestacije na Lidu

  • 0
Scena iz filma Oaza, Ivan Ikić, reditelj Foto: Tanjug/Marija Stajnić

Srpski film "Oaza" Ivana Ikića, premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Veneciji u okviru takmičarskog programa "Dani autora", dobio je veoma pozitivne kritike filmskih magazina i portala, saopštili su producenti.

Srpska autorska i glumačka ekipa nije imala priliku da prisustvuje premijeri filma kuće Sense Production 3. septembra na velikoj smotri, usled mera organizatora zbog pandemije Kovid-19, ali je ostvarenje scenariste i reditelja Ikića naišlo na topao prijem i pohvale magazina Screen Daily, Cineuropa i International Cinephile Society.

- Nismo bili tamo da predstavimo naš film, jer nam to italijanske vlasti nisu dozvolile. Tu odluku su pravdali obrazloženjem da je svim umetnicima iz zemalja koje se zbog još aktuelne pandemije nalaze na crnoj listi, zabranjen ulazak u Italiju - izjavio je reditelj Ivan Ikić za Novosti i dodao:

- Preduzeli smo sve što smo mogli i diplomatskim putem, reagovalo je čak i naše Ministarstvo inostranih poslova, ponudili smo da donesemo potvrde testova da nismo zaraženi kovidom, ali ništa nije pomoglo da vlast u Italiji i organizatori Venecijanskog festivala promene svoju odluku.

Screen Daily, prestižni britanski časopis, ističe autentičnost "Oaze", kao i snažnu samostalnost koju je reditelj omogućio svojim glumcima.

Ovaj magazin posvećen sedmoj umetnosti, analizira senzitivnost autora i naglašava vešto izbegavanje melodrame i klišea u neobičnoj ljubavnoj priči, kao i izvanredni rezultat direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

- "Oaza" je remek delo ljudske opservacije, iskreni prikaz emocija i unutrašnjeg sveta tinejdžera sa posebnim potrebama kroz situacije tipične za te godine - stoji u tekstu na sajtu International Cinephile Society, međunarodne organizacije profesionalnih filmskih kritičara i novinara.

U tekstu se navodi da "neutralni, skoro hladni tonovi koji preovladavaju platnom, doprinose utisku da je reč o dokumentarnom filmu, što je Ikić i želeo postići - da prenese uticaj tog filmskog žanra u fikciju".

Ivan Ikić, reditelj, film Oaza Ivan Ikić / Foto: Tanjug/Marija Stajnić

Na portalu Cineuropa piše da je film zasnovan na zanimljivom konceptu - umesto da koristi profesionalne glumce, koji bi mogli da grade likove sa svim nijansama, reditelj stvara odnos sa publikom, računa na njihovu sposobnost da dopuni prazan prostor.

Venecijanski festival završava se u subotu, 12. septembra, a film "Oaza" jedini je srpski predstavnik na ovogodišnjem izdanju filmske manifestacije na Lidu.

Pored mladih glumaca iz Doma za decu i mlade Sremčica, u filmu igraju i hrvatski glumac Goran Bogdan, sve više prisutan u Srbiji u filmovima ("Otac") i TV serijama ("Vere i zavere", "Bićemo prvaci sveta", "Senke nad Balkanom", najnovija "Močvara" i uskoro "Vreme zla"), Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Reditelj je postao afirmisan zahvaljujući osvešćenom dokumentarcu "Tarot Srbija" o čuvenom Milanu Tarotu, kao i igranom filmu "Varvari", takođe u produkciji kuće Sense Production, koja trenutno radi i na novom filmu Raše Andrića "Leto kada sam naučila da letim".

"Oaza" pred domaću publiku stiže u novembru.

(Tanjug.rs/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA