≫ 

Dodeljene plakete "Festovih 50" u Skupštini grada Beograda

Pre tačno pola veka, na današnji dan 1970. godine, odlukom o formiranju Saveta, osnovan je Međunarodni filmski festival FEST

  • 0
Dodeljene plakete Festovih 50, FEST Foto: Tanjug

U Skupštini grada Beograda danas su dodeljene plakete "Festovih 50" za 50 pojedinaca koji su presudno uticali na FEST od njegovih početaka do današnjih dana.

Pre tačno pola veka, na današnji dan 1970. godine, odlukom o formiranju Saveta, osnovan je Međunarodni filmski festival FEST.

Dodeljene plakete Festovih 50, FEST Foto: Tanjug

Kada su Dejana Ðurkovića, koji je složio ova četiri slova, te 1970-e upitali šta znači FEST, rekao je da ne znači ništa, ali da veoma dobro zvuči.

Zahvaljujući posebnim, požrtvovanim, kreativnim i posvećenim pojedincima Fest je postao Beograd, a Beograd Fest.

Među doajenima filma koji su posthumno nagrađeni plaketama su osnivač Fest-a Milutin Čolić, reditelji Dušan Makavejev, Aleksandar Saša Petrović, članovi inicijativnog odbora Festa - Milan Vukos, Dejan Ðurković, Slobodan Novaković, novinari Bogdan Tirnanić Tirket i Nebojša Ðukelić...

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, u prigodnom obraćanju istakao je da je Festa jedna od najznačajnijih tradicija u Beogradu.

- Ovo je prilika da se podsetimo svih ljudi koji su dali značajan doprinos kako bi Fest značio ono što jeste. Već u oktobru donećemo doluku da osnivač Festa Milutin Čolić dobije svoju ulicu u Beogradu. Takođe, i Milan Vukos će dobiti ulicu u Beogradu zbog svega što je uradio za naš grad. Slično će biti i sa Dinkom Tucakovićem - kazao je Vesić.

Dodeljene plakete Festovih 50, FEST Foto: Tanjug

Najavio je da će CEBEF u narednom periodu uraditi digitalizaciju svih materjala sa Fest-a kako bi sačuvali uspomene naš najznačajniji festival.

Vesić je istakao da je obaveza gradskih vlasti da svake godine festival ima veći budžet.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl, čija je ideja dodela plaketa "Festovih 50", uručio je vredna priznanja laureatima i članovima porodice posthumno nagrađenih pojedinaca.

Među nagrađenima su se našli i nekadašnji Direktor Jugoslovenske kinoteke i filmski znalac Radoslav Zelenović, sadašnji direktor te ustanove kulture, Jugoslav Pantelić, publicisti i filmski kritičari Milan Vlajčić, Božirad Zečević, Borislav Anđelić, Sandra Perović...

Dodeljene plakete Festovih 50, FEST Foto: Tanjug

Na listi nagrađenih su i reditelji Emir Kusturica i Goran Paskaljević i novinarka Dubravka Lakić, koji nisu prisustvovali svečanosti.

U ime nagrađenih okupljenima se obratila Iva Čolić, unuka Milutina Čolića, koja je emotivno, kroz suze napomenula da je jako ponosna što sa vrednim priznanjem u rukama stoji pred ljudima koji su pomogli da Fest bude ono što jeste.

- Deda nam je jednom kazao da ravnodušnost može više da boli nego nanesena bol. Ovom plaketom ste pokazali da niste ravnodušni i da ste se setili svih koji su pomagali da Fest piše istoriju nekadašnje i sadašnje države - kazala je Čolić.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA