≫ 

Potresan oproštaj Cece Bojković od Paskaljevića: "Goran nam je naglo otišao, još je toga imao da da"

Komemoraciji prisustvuju Svetlana Bojković, Mira Banjac, Sergej Trifunović, Nebojša Bradić, Goran Marković...

  • 0

Kolege, umetnici i filmski radnici s kojima je Goran Paskaljević sarađivao tokom slavne karijere, oproštaju se od reditelja danas na komemoraciji u Jugoslovenskoj kinoteci.

Oni će se podsetiti ostvarenja koja je Paskaljević ostavio za sobom tokom skoro četiri decenije rada na filmu, saradnje i prijateljstva.

Komemoraciji prisustvuju supruga Kristin, sinovi, članovi porodice, kolege i prijatelji. Tu su Svetlana Bojković, Mira Banjac, Sergej Trifunović, Nebojša Bradić, Radoslav Zelenović, Darko Bajić, Jugoslav Pantelić, Goran Marković…

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić pozvao je prisutne da minutom ćutanja odaju počast velikanu domaće kinematografije.

Komemoracija je počela u 12 časova insertima iz Paskaljevićevih ostvarenja - “Čuvar plaže u zimskom periodu”, “Vreme čuda”, “Tuđa Amerika”, “Tango argentino”, “Kako je Hari postao drvo”,  “Anđeo čuvar”,  “Poseban tretman”, “Zemlja bogova”,  “Pas koji je voleo vozove”,  “Zemaljski dani teku”, “San zimske noći”, “Kad svane dan”, “Bure baruta”, “Optimisti” sa Slavkom Štimcem, “Medeni mesec”  i njegovog poslednjeg filma “Uprkos magli”.

Iz klasika “Varljivo leto ’68” pušten je deo kada Mija Aleksić kaže: "Samo jednom se živi, Petre, upamti to".

Komemoracija Goranu Paskaljeviću Komemoracija Goranu Paskaljeviću / Foto: Marko Jovanović

Osim toga, pušten je i deo intervjua sa Tanjom Peternek.

- Shvatam da je smrt deo života, i sve je prirodno, nema se šta paničiti - rekao joj je tada Paskaljević.

Potom se na binu Kinoteke popela Svetlana Bojković

Imam bolan osećaj da nam je Goran naglo otišao iz života, jer je bio veliki umetnik koji je mogao mnogo da nam podari, glumcima i publici. U ovim kolažima iz filmova se vidi koliko je tu empatije. Znam da je imao još mnogo planova, zato je njegov odlazak nagao. Proneo je našu kulturu širom sveta. Bio je naizgled racionalan, duhovit i racionlalan, ali je krio duboku ranjivost i to ga je izdvajalo od drugih autora i doprinelo da dopre do široke publike koja je to prepoznala.

Komemoracija Goranu Paskaljeviću Ceca Bojković / Foto: Marko Jovanović

- Imao je još ideja za filmove, a život je ispao kratak. Dragi Gorane, hvala što sam imala sreću što sam imala priliku da igram u svom prvom, a tvom drugom filmu “Pas koj je voleo vozove”. Neka ti je slava i hvala – poručila je u svom obraćanju Ceca Bojković.

Komemoracija Goranu Paskaljeviću zakazana je na godišnjicu smrti Milene Dravić.

Goran Paskaljević preminuo je 25. septembra u Parizu. Urna sa njegovim posmrtnim ostacima položena je u kapeli na Novom groblju, a polaganju urne prisustvovali su, po želji reditelja, samo najuži članovi porodice.

Video: Tužan dan za srpsku kinematografiju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA