≫ 

"Oaza" Ivana Ikića pobednik 18. Zagreb film festivala

Podsetimo, film je dobio i prestižnu nagradu na festivalu u Veneciji ranije ove godine

  • 0
Film Oaza, Ivana Ikića Foto: Promo

Najboljim dugometražnim igranim filmom 18. Zagreb film festivala proglašena je “OazaIvana Ikića iz Srbije, dok je najbolji kratki film francuski “Dustin” Naïle Guiguet, a Zlatna kolica za najbolji hrvatski kratki film dobila je Sara Grgurić za film “U šumi”. Publika 18. ZFF-a, održanog onlajn zbog pandemije korona virusa, proglasila je najboljim film “Tereza37” Danila Šerbedžije, koji je trijmfovao proteklog leta na 67. Pulskom festivalu.

Pobednici po mnogo čemu specifičnog izdanja ZFF-a proglašeni su nakon osmodnevnog onlajn maratona koji je ponudio oko sto ostvarenja u nekoliko programa, a prema navodima organizatora, privukao je broj gledalaca koji je iznad svih očekivanja.

Oaza film Film "Oaza" / Foto: FCS promo

Žiri dugometražnog programa, koji su činili srpska rediteljka Ivana Mladenović, prošlogodišnja pobednica ZFF-a, slovački scenarista, reditelja i producent Marko Škop i slovenački reditelja Damjan Kozole, dodelio je Ikiću nagradu Zlatna kolica za najbolji dugometražni film, koja obuhvata i novčani iznos od 4.000 evra.

Ikićeva “Oaza”, koprodukcija Srbije, Holandije, Slovenije, BiH i Francuske, portretiše ljude koji su čitavog života izolovani i kojima svet retko kad daje priliku da se osete najboljim u nečemu.

- Reč je o ostvarenju koje nadilazi kategoriju najboljeg filma i granice najboljih glumaca, a kroz sam postupak pruža ruku onima kojima je to najpotrebnije, dajući im priliku ne samo da postanu izvanredni glumci nego i da se izraze i pokažu da je za ljubav potrebno malo i da su oni za to sposobni - istakao je žiri, dodeljujući Zlatna kolica Ikiću i njegovom timu, koji su uspeli ne izneveriti poverenje koje su stekli da baš oni budu ti koji će svetu prenijeti vapaj onih koje nitko ne želi čuti.

Ivan Ikić, reditelj, film Oaza Ivan Ikić / Foto: Tanjug/Marija Stajnić

Žiri međunarodnog kratkometražnog programa i nacionalnog kratkometražnog programa Kockice, koji su činili hrvatski snimatelj i reditelj Rino Barbir, srpski redatelj Stefan Đorđević i crnogorski producent Ivan Đurović, dodelio je Zlatna kolica za najbolji međunarodni kratki film i novčanu nagradu u iznosu od hiljadu evra francuskom filmu “Dustin” rediteljke Naïle Guiguet za “autentičan prikaz grupe rejvera čije emocije eskaliraju kako se party i after bliže kraju. Uzbudljiv, a istovremeno melanholičan film prožet napetim, dokumentarističkim prikazom raspada ljubavne veze s gotovo insajderskim pogledom autorke na queer scenu Pariza”, istakao je žiri, koji je posebno priznanje u kategoriji međunarodnog kratkometražnog filma dodelio kolumbijsko-američkom filmu “zmeđu tebe i Milagros| rediteljke Mariane Saffon.

Nagrada Zlatna kolica za najbolje kratkometražno ostvarenje u programu Kockice dodeljena je filmu “U šumi” rediteljke Sare Grgurić za “intiman portret ljubavi dvoje mladih ljudi koji su u potrazi za samim sobom izgubili odnos jedno prema drugom”.

Žiri je nagradio film Sare Grgurić i zbog prirodnosti i suptilnosti glumačke igre, nenametljivosti estetike koja nas uvlači u emociju filma i zbog potrebe da se artikulš i iznesu lična osećanja”, istakao je žiri,

Rediteljki Sari Grgurić pripala je skulptura i novčana nagrada u iznosu od 10.000 kuna.

Posebno priznanje u nacionalnoj kategoriji Kockica dodeljeno je filmu “Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem” rediteljke Sanje Milardović.

Na osnovu onlajn glasova publike ZFF-a, pobedio je film “Tereza37”, prikazan u programu Ponovo s nama, koji obuhvata filmove reditelja čiji je prvi ili drugi film prikazan na prethodnim izdanjima ZFF-a.

Pobednik Pulskog filmskog festivala, film “Tereza37”, u režiji Danila Šerbedžije, nastao je prema scenariju glavne glumice Lane Barić.

O najboljim filmovima festivala za decu KinoKino odlučila su dva žirija - profesionalni i dečji. Nagrađen je austrijski film “Oskar i Lilli, gđe nas nitko ne poznaje” reditelja Arasha T. Riahija.

Dodeljene su i nagrade programa Industrija - kratkometražni film u razvoju “Dar” rediteljke Isidore Ratković i producentkinje Ines Radić proglašen je najboljim projektom na pitćing-forumu u okviru 18. ZFF-a.

Filmovi 18. ZFF-a prikazani su na onlajn na platformama kinoeuropa.hr i croatian.film, a prema navodima organizatora, odziv publike nadmašio je sva njihova očekivanja.

Video: Holivudska glumica završila u filmovima za odrasle protiv svoje volje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA