≫ 

Branka Pujić igra Jelenu, ćerku kneza Lazara, u novoj epizodi serije "Srpski junaci srednjeg veka"

Jelena je bila srednjovekovna vladarka i diplomata. Istovremeno, dala je i veliki doprinos kulturi kao književnica i pokroviteljka i zaštitnica monaha

  • 0
Srpski junaci srednjeg veka Branka Pujić kao Jelena Balšić / Foto: Promo

Nova epizoda igrano-dokumentarnog serijala "Srpski junaci srednjeg veka", koja će biti emitovana u petak, 20. novembra od 20h na Drugom programu i u nedelju od 12:15h na RTS 1, donosi nam priču o Jeleni Balšić.

Srednjovekovna epoha bila je prostor muške dominacije. Uticaj žene bio je ograničen uglavnom na njenu ulogu u porodici. Čak i to nije zavisilo od njene volje, jer su brakovi, posebno pripadnika vladarskih, plemićkih i drugih uglednih porodica, sklapani isključivo iz političkih ili drugih interesa.

Sličan početak bio je namenjen i junakinji naše priče, Jeleni, Lazarevoj kćeri. Ipak, ona je odlučila da pojedine stranice svog života sama ispiše, sopstvenom rukom i time ostavi primer žene koja se ne uklapa u sliku o srednjem veku kakvu obično imamo.

Lik Jelene Balšić, u različitim životnim dobima, oživeće poznate srpske glumice, majka i ćerka, Branka Pujić i Anđela Jovanović.

- Dopada mi se Jelenina snaga da prihvati ono što ne može da promeni i hrabrost da promeni ono što može. Poštujem njenu želju za obrazovanjem, duhovnošću i kreativnim izražavanjem. Zaista je bila veliki junak svog vremena – poručuje Branka Pujić.

Jelena je svojom ličnošću, sposobnostima i mudrošću obeležila epohu u kojoj je živela. Bila je srednjovekovna vladarka i diplomata. Istovremeno, dala je i veliki doprinos kulturi kao književnica i pokroviteljka i zaštitnica monaha. Jelena je bila jedna od najistančanijih i najplemenitijih žena srpskog srednjeg veka. Energična, sposobna i preduzimljiva, ostavila je veoma dubok trag u istoriji celog Balkana. Saznanja i podaci o njenim postupcima, odlukama koje je donosila i čitavom njenom životu naterali su istoričare da preispitaju uobičajenu predstavu o ulozi žene u srednjem veku na ovim prostorima.

Srpski junaci srednjeg veka Anđela Jovanović kao mlada Jelena Balšić / Foto: Promo

Anđela Jovanović kaže da joj nije trebalo mnogo da se oduševi ličnošću Jelene Balšić. Time koliko je bila obrazovana, mudra, ponosna i veliki patriota, ali i dobar diplomata.

- Jelena je otelotvorenje odgovora na pitanje koje i sama sebi često postavlja – da li je važnije i preče lično ili opšte dobro? Uvek se trudim da radim za dobro svih. Potrebno je mnogo mentalne snage da bi se pregazili lični i principi i inati i da na neki način žrtvuješ sebe zarad dobra svog naroda. Ona je najbolji primer kako se to radi. Da postoji više ljudi nalik njoj svet bi bio lepše mesto – smatra Anđela Jovanović.

Srpski junaci srednjeg veka Foto: Promo

Podsećamo, poznatu glumačku porodicu, Branku, Dragana i Anđelu imali smo prilike da gledamo prvi put zajedno u seriji "Švindleri", koja je ovog proleća bila emitovana na Prvom programu RTS-a.

Video: Najlepša devojčica: Branka Pujić proslavila rođendan

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA