• 0
 ≫ 

Alternative film/video festival 2020 otvoren u onlajn formatu: Očekuje nas bogat program

 ≫ 

"Alternative film/video festival" stvoren je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, a glavna misija je bila da podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima

  • 0
Alternative film video 2020

Foto: Promo

Nezavisna smotra Alternative film/video festival 2020 sa sedištem u Beogradu, počela je sinoć projekcijama onlajn preko platformi Vimeo, YouTube i Zoom, i trajaće do nedelje 13. decembra, najavili su organizatori.

Zbog veoma nepovoljne situacije, održavanje festivala je bilo pod znakom pitanja, ali Dom kulture Studentski grad sa Novog Beograda, kao i ceo tim smotre Alternative film/video, dali su sve od sebe, da ovakav festival ipak opstane i u najtežim vremenima.

Projekcije filmova počinju od 20h, a sinoć je na programu predstavljeno 10 kratkih ostvarenja ukupnog trajanja oko 80 minuta, autora iz Austrije, Francuske, Nemačke, Brazila, Novog Zelanda, Australije, Meksika i SAD.

Konkurs za prijavu filmova na festival je kasnio upravo zbog neizvesne situacije oko pandemije i održavanja kulturnih dešavanja, a i pored toga, stiglo je više od 400 prijava, od čega su selektori Isidora Ilić i Boško Prostran u takmičarski međunarodni program uvrstili 27 filmova.

Ove godine će i regionalni program "Jug-jugoistok", poznat kao prateći na festivalu, predstavljati deo takmičarskog programa, čiji je selektor Greg de Kjuir.

Svi takmičarski programi pratiće se preko platforme Vimeo, i link će biti dostupan nekoliko sati nakon postavljanja na sajtu www.alternativefilmvideo.rs , gde svi zainteresovani mogu pronaći neophodne informacije i usmerenje na linkove za praćenje filmova.

Osnivač festivala je Dom kulture "Studentski grad", redakcija Akademski filmski centar.

Alternative film/video festival stvoren je 1982. godine u Beogradu, kao mesto susreta umetnika, teoretičara, kritičara i publike, a glavna misija je bila da podržava nove kreativne mogućnosti u vizuelnim medijima.

Festival omogućava uvid u trenutno stanje novih filmskih i video tendencija u regionu i svetu.

Večeras od 18h je u pratećem programu razgovor o knjizi "Negovana divljina" Bojana Jovanovića na Vimeo platformi, da bi onda usledila Takmičarska selekcija od 20h.

Sutra od 15h u planu je predavanje "Desktop Cinema" Istraživačkog Foruma, dok je od 18h Kinetik kolektiv i tema "Atlas čestica - da li si predvidljiva?" na YouTube kanalu.

Subota je rezervisana za Regionalni revijalni program "Jug - Jugoistok" od 18h na Vimeo, što predstavlja pregled novih filmskih i video radova od juga do istoka Evrope.

Zemlje na ovom području su klasifikovane kao balkanske i mediteranske, kapitalističke i socijalističke, evropske i neevropske.

"Jug-jugoistok" promoviše radove namenjene bioskopima, galerijima, onlajn i drugim izložbenim prostorima.

Nedelja je rezervisana za Okrugli sto "Diskusija žirija" već od 11h, preko Zoom aplikakcije, što čini razgovor sa kustosima i članovima žirija o selekciji festivala i nagrađenim filmovima, a Zoom sastanak je besplatan i otvoren za publiku.

Predavanje u nedelju od 18h "Škola avangardnog filma: austrijska avangarda" na Vimeo servisu zatvara ovogodišnje onlajn izdanje Alternative film/video festivala.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok