≫ 

Susret koji je okončao Hladni rat: Posle 8 godina planiranja, stiže film o Gorbačovu i Reganu

Kome će serija pripisati zasluge za okončanje Hladnog rata?

  • 1
Michael Douglas, Ronald Reagan, Christoph Waltz, Mikhail Gorbachev Volc, Gorbačov, Daglas, Regan / Foto: Tanjug/AP, Wikimedia U.S. federal government / Zadi Diaz / The Official CTBTO Photostream

Serija o susretu Ronalda Regana i Mihaila Gorbačova najavljuje se punih osam godina, a Paramount studio konačno je uspeo da za glavne uloge unajmi Majkla Daglasa i Kristofera Volca.

Daglas će igrati Regana, a Volc predsednika Rusije u seriji koju će režirati Džejms Foli ("Kuća od karata", "Milijarde"), a koju je B. Garida napisao na osnovu romana "Regan u Rejkaviku: 48 sati koje su okončale Hladni rat", autora Kena Adelmana, inače Reganovog saradnika.

Daglas, Volc, Foli i Juči fon Lintel biče izvršni producenti.

Radnja serije pratiće dramatični i istorijski susret Regana i Gorbačova 1986. godine na Islandu, tj. odvijaće se tokom ključnog vikenda za završetak Hladnog rata. Zamišljen kao kratak i ne tako bitan, ovaj sastank ubrzo je, zahvaljujući Gorbačovu, postao jedan od ključnih političkih trenutaka za dve zemlje.

Amerikanci nisu imali velike ambicije, tako da je sve što se desilo bilo, u prvom redu, Gorbačovljeva zasluga. Njegovi planovi iznenadili su Amerikance i doneli prednost sovjetskom lideru. Na kraju je postignuto nekoliko ključnih dogovora po pitanju naoružanja. Međutim, Regan ipak nije prihvatao važan sovjetski zahtev da SAD ukloni laserski odbrambeni štit, omiljeno Reganovo čedo koje je smatrao nužnom odbranom američkog kontinenta.

Iako taj Gorbačovljev zahtev nije prošao, ostala mu je moralna i politička pobeda u Rejkjaviku, jer je stvorena slika da Regan nije prihvatio pruženu ruku. Bez obzira na to što se nije radilo o potpunom uspehu, putevi za stvarni dijalog bili su otvoreni.

Ipak, znajući kako Amerikanci vole da predstave svoju politiku, pitanje je kome će serija pripisati zasluge. Već je najavljeno da će u njoj "Regan biti predstavljen u jednom od najboljih i najizazovnijih trenutaka svog predsednikovanja".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlajko

    13. decembar 2020 | 13:14

    Gorbacov nije imao drugi izlaz.Bukvalno prodao DDR .Komunisticka posla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA