Od malih nogu odgajana je za glamur: Osvojila je Holivud, umrla u 32, a kako, i dalje je misterija

Uplašena da će je paparaci uslikati u sanitetu, majci nije dozvolila da na vreme pozove Hitnu pomoć

  • 7
Britani Marfi Brittany Murphy Britani Marfi / Foto: Tanjug/AP

Britani Marfi bila je jedna od najvoljinijih i najslađih plavuša Holivuda, od malih nogu odgajana za glamurozni život velikih zvezda. No, njen život je bio daleko od glamura crvenog tepiha, a prerana smrt u 32. godini i dalje je glavna misterija grada anđela.

Kada je imala samo četiri, majka ju je usmerila ka svetu šoubiznisa - išla je na časove pevanja, plesa i glume. U 10. godini debitovala je na Brodveju, u mjziklu "Pogled sa mosta" Artura Milera, dok je prvi posao u Holivudu dobila sa samo 13 - u sitkomu "Drekselova klasa" zaigrala Brendu Dreksel.

Brittany Murphy Britani Marfi / Foto: Profimedia

Usledile su sporedne i epizodne uloge u raznim serijama, ali pravi proboj doživela je u tinejdžerskoj hit komediji "Otkačena plavuša" (Clueless, 1995), filmu koji je u svom žanru stekao kultni status.

Usledile su uloge u "Autoput bez izlaza" sa Kiferom Saterlandom i Ris Viterspun, zatim "Neprilagođena" sa Vinonom Rajder i Anđelinom Džoli, a u filmu "Crkni, lepotice" takmičila se za titulu misice zajedno sa Kristen Danst i Ejmi Adams.

Prvu glavnu ulogu dobila je u trileru "Nikom ni reč", rame uz rame sa Majkom Daglasom. Publika je se seća kao devojke koja je poremetila Eminemu mozak u filmu "Osam milja", a potom i u komediji "Devojke iz visokog društva" u kojoj je glumila dadilju Dakoti Fening.

Tokom snimanja romkoma "Upravo venčani" ušla je u vezu sa svojim kolegom Eštonom Kučerom, koja ipak nije dugo trajala. Filmovi "Mala crna knjižica" i "Grad greha" utvrdili su njenu poziciju jedne od najpopularnijih glumica Holivuda.

Nije bežala ni od davanja glasova u animiranim ostvarenjima, ni od nezavisne produkcije.

Smrt i teorije zavere

Ipak, dok je njena slava rasla, na privatnom planu nisu cvetale ruže. Dva puta je bila verena i dva puta je ta veridba prekinuta. Na kraju se udala za scenaristu Sajmona Mondžeka 2007. godine. Od početka njihovu vezu pratile su priče kako je Mondžek sa njom samo zbog njenog novca.

Brittany Murphy Britani Marfi / Foto: Profimedia

Tri i po godine Sajmon, Britani i njena majka živeli su u istoj kući, sve dok 20. decembra 2009. godine glumici nije pozlilo. Uplašena da će je paparaci uslikati u sanitetu, majci nije dozvolila da pozove Hitnu pomoć.

Britanino telo našao je njen suprug u kupatilo. Pozvao je vatrogasce koji su pokušali da je reanimiraju, ali već je bilo prekasno. Prvobitno se smatralo da je doživela srčani udar, potom je u izveštaju navedeno da uzrok smrti ne može da se utvrdi. Na kraju su patolozi utvrdili da je lepa glumica umrla od upale pluća i anemije.

To je bilo dovoljno smrt 32-godišnje glumice odmah postane glavna tema teoretičara zavere.

Glavni osumnjičeni bio je njen suprug. Ironično, baš stoga što je u testamentu Marfi sve svoje bogatstvo ostavila svojoj majci, ulje je dodato na vatru.

Udovac je na nesrećan, pa i skandalozan način odgovorio na ove tračeve.

- Ja sam taj koji je plaćao račune. Ona je glumila u toliko lošim filmovima da je želela da se ubije - izjavio je.

Kada je šest meseci kasnije preminuo i sam Mondžek, i to od potpuno istih simptoma koje je imala Britani, sve je već počelo da liči na ubistvo. Jedni su govorili da su buđ ili biljke u njihovoj kući polako ubile jedno i drugo. Drugi su smatrali da je Britani otrovana, a njen otac (sa kojim inače nije bila u najboljim odnosima) bio je glavni glasnogovornik te teorije. Treći su čak i sumnjali na njenu majku.

Zvaničnici su ipak isticali da je to što su u kratkom vremenskom roku oboje supružnika preminuli od iste bolesti - kombinacije anemije i pneumonije (a u Britaninom slučaju i prevelike doze medikamenata) - malo verovatna, ali moguća opcija.

Slučaj je zaključen, ali je smrt lepe glumice do danas ostala jedna od najvećih misterija Holivuda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uroš

    20. decembar 2020 | 14:43

    Zapravo nema tu mnogo misterije. O ovome se pisalo i pisalo. Deo koji nije prenet u ovom tekstu je da su poslednjih godina, njih dvoje retko kad izlazili iz kuće, većinu vremena provodili su pod "opijatima". Da su ljudi iz službe "911" bili u šoku u kakvom je stanju milionska vila (prljavo, zapušteno). Oni su svoje živote završili na način koji nije neobičan za sirotinju, društvene otpadnike i sl. ali jeste vest za holivudske prilike.

  • Milica

    20. decembar 2020 | 13:59

    Definitivno je majka odgovorna za njenu smrt, direktno ili indirektno. Bila je neverovatno harizmatična

  • Даца

    20. decembar 2020 | 16:28

    Баш тужно, штагод да је у питању... А иначе, била је феноменална глумица...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA