U toku ovog filma zavoleli su se Džoni Dep i Vinona Rajder: "Edvard Makazoruki" slavi 30. rođendan

Odmah po premijeri, "Edvard Makazoruki" je dobio univerzalnu pozitivnu ocenu kritike, četiri puta opravdavši uloženi budžet. Ostvario je nominacije za Oskara, Zlatnog globusa, BAFTU, Saturn...

  • 1
Edvard Makazoruki, Džoni Dep, Tim Barton Poster za film "Edvard Makazoruki" (1990) / Foto: Promo

Prošlo je 30 godina od premijere filma "Edvard Makazoruki", gotičkog remek-dela Tima Bartona. Džoni Dep je prvoklasno odigrao humanoida Edvarda, nezavršenu kreaciju sa makazama umesto ruku.

Edvarda je napravio naučnik u mračnoj, mističnoj palati na brdu koje nadgleda predgradsko naselje. Međutim, kreator umire i ostavlja Edvarda da se brine o samom sebi. Kad izvesna Avon dama poseti palatu u nadi da će prodati kozmetičke proizvode, dobroćudna žena upoznaje Edvarda i odvodi ga svojoj kuću. Humanoid se ubrzo zaljubljuje u njenu ćerku Kim...

Još dok je provodio detinjstvo u Burbanku, u Kaliforniji, Tim Barton je zamislio Edvarda Makazorukog, pa, nakon što je njegovu ideju prvenstveno odbio studio Warner Bros, naišla je na zeleno svetlo kod 20th Century Fox. Film je u velikoj meri snimljen u mestu Lac na Floridi, između marta i jula 1990. godine.

Edvard Makazoruki, Edward Scissorhands Džoni Dep i Vinona Rajder / Foto: Profimedia/Twentieth Century Fox Film Corpo/AFP

Pored Depa, u filmu igraju Vinona Rajder, Dajen Vist, Entoni Majkl Hol, Alan Arkin, Keti Bejker i Vinsent Prajs. Ostvarenje ujedno predstavlja i Bartonovu četvrtu saradnju sa kompozitorom Denijem Elfmanom, kog je prethodno angažovao na svojim filmovima "Pivijeva velika avantura", "Bitlđus" i "Betmen".

Odmah po premijeri, "Edvard Makazoruki" je dobio univerzalnu pozitivnu ocenu kritike, četiri puta opravdavši uloženi budžet. Ostvario je nominacije za Oskara, Zlatnog globusa, BAFTU, Saturn...

Budući da proslavljamo 30. rođendan "Edvarda Makazorukog", izdvojili smo i nekoliko zanimljivih činjenica o ovom vanvremenskom filmskom klasiku... Pustite pesmu dok čitate tekst:

1. Tom Kruz je bio prvi izbor za ulogu Edvarda

Nakon uspeha "Betmena" 1989. godine, 20th Century Fox je bio voljan da prihvati čudni Bartonov projekat, ali uz uslov da glavna uloga pripadne svetskoj zvezdi. Želeli su Toma Kruza, koji je bio hvaljen zbog role u "Kišnom čoveku". Barton je razgovarao sa Kruzom, koji je bio zainteresovan, ali se ipak odlučio za Depa. Tomu je rekao:

- Lepo je što imate mnogo pitanja o liku, ali - ili ćete ga igrati ili ne.

2. "Edvard Makazoruki" je bio uvodni film za veliki broj budućih saradnji Depa i Bartona

Zadovoljni režiser je Džonija potom angažovao za svoje filmove "Ed Vud", "Sanjiva dolina", "Čarli i fabrika čokolade", "Mrtva nevesta", "Svini Tod", "Alisa u zemlji čuda" i "Mračne senke".

3. Studio se brinuo da će Edvardov deformitet osujetiti publiku da pogleda film, pa nisu objavljivali fotografije glumačkog ansambla sve dok nije premijerno prikazan.

4. Sten Vinston je autor Edvardovih ruku

Autor specijalnih i šminkerskih efekata, oskarovac Sten Vinston, koji je radio na ostvarenjima "Terminator", "Park iz doba jure" i "Osmi putnik", dizajnirao je Edvardove ruke. On je bio taj koji je doneo odluku da se prave makaze postave umesto njegovih prstiju. Barton je bio oduševljen jer je prvenstveno mislio da će umesto makaza koristiti manje opasne predmete. Angažovao je Vinstona za svoje buduće filmove "Povratak Betmena" i "Velika riba".

5. Iako zasnovan na režiserovom rodnom Burbanku u Kaliforniji, "Edvard Makazoruki" je sniman u realnom predgrađu blizu Tampe na Floridi

Dizajner produkcije, Bob Velč, pripremio je kuće tako što ih je ofarbao u pastelne boje. Dok je to trajalo, pojedini stanari su i dalje u njima živeli. Prvo im se nije dopao novi izgled, a onda su promenili mišljenje, postavši im "zabavne".

6. Vinona Rajder nije mogla da se poistoveti sa ulogom Kim

Rola plave navijačice je bila daleka od ličnog karaktera Vinone Rajder i njene prethodne uloge Lidije Dic, u Bartonovom "Bitlđusu". Vinona

- Mislio sam da je ideja nje kao plave navijačice vrlo zabavna. Verujem da joj je to bila možda najzahevnija uloga, budući da se s njom uopšte nije poistovetila. Takvi ljudi su je maltreirali u školi. Smejao sam se svaki dan kad bih je video kako dolazi na snimanje. Izgledala je kao Bambi – jednom prilikom se prisetio Tim Barton, a Vinona je privatno započela romansu sa Depom koja će trajati do 1993. godine.

7. "Edvard Makazoruki" delom postoji zbog Dajen Vist

Ne samo što je tumačila prvog pravog Edardovog prijatelja, dobronamerna i vesela Avon dama Peg Bobs (Vist), bila je prva koja je pročitala scenario. Budući da je bila vrlo poštovana među kolegama, čim je odobrila film, i drugi su postali zainteresovani.

- Ona je moj anđeo čuvar – izjavio je Barton za Dajen Vist.

8. Zbog ovog projekta, Barton je dobio šansu da radi sa svojim herojem

U maloj ulozi u "Edvardu Makazorukom" kao Edvardov tvorac pojavljuje se Vinsent Prajs, legenda horor filma i Bartonov idol. Tim ga je snimio i za dokumentarac "Razgovori sa Vinsentom", ali je snimanje obustavljeno kad je Prajs preminuo 1993. Film je, ipak, premijerno prikazan dve godine kasnije.

9. Dep je reprizirao ulogu Edvarda 2012. godine

To se desilo u animiranoj TV seriji "Porodični čovek" (Family Guy) Seta Mekfarlana u epizodi "Lois izlazi iz svoje ljušture".

10. Zahvaljujući Makazorukom, jedan fosil je nazvan po Džoniju Depu

Godine 2013, fosil star 505 miliona godina - Kooteninchela deppi - nazvan je po Džoniju Depu. Razlog je par izolovanih kandži u fosilskoj arhivi vrste. Ime je dao paleontolog Dejvid Leg. Fosil je nekada bila životinja koja je živela u moru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA