≫ 

Od "Lepote poroka" do "Turneje": Retrospektiva filmova Mire Furlan u Jugoslovenskoj kinoteci

Od 10. do 14. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci će biti prikazan niz filmova Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula prošlog meseca u Los Anđelesu u 66. godini.

  • 2
Mira Furlan Mira Furlan - retrospektiva filmova / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Februarski program Jugoslovenske kinoteke obeležiće ciklus Velikani svetskog filma posvećen čuvenom američkom glumcu Klarku Gejblu, ali i retrospektiva Mire Furlan, jedne od najboljih glumica na prostoru nekadašnje Jugoslavije.

Projekat Vip Kinoteka besplatno će prikazati digitalno restaurisani film „Pavle Pavlović“ u režiji Puriše Đorđevića. Program Moj izbor za ovaj mesec sastavio je Ljubomir Ljuba Jelić, dugogodišnji kinooperater Jugoslovenske kinoteke. Uz stalne programe Šok koridor, Po željama gledalaca, Sećanje na… Kinoteka će u februaru biti domaćin dve revije – Dani igre na filmu i Dani japanskog filma. Za praznik Dan državnosti Srbije – Sretenje, 15. i 16. februara, neće biti projekcija.

Pavle Pavlović Bekim Fehmiu u filmu "Pavle Pavlović" (1975) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Film „Pavle Pavlović“ (1975) doajena srpske kinematografije Puriše Đorđevića digitalno je restaurisan u okviru projekta Vip Kinoteka. Nova kopija biće prikazana na dve besplatne projekcije – 1. i 2. februara od 19h u sali Makavejev. U toj drami iz radničkog života igrali su Bekim Fehmiu, Milena Dravić i Slobodan Đurić.

U prva dva dana februara u popodnevnom terminu ciklus Po željama gledalaca prikazuje meksički film „Jedan dan života“ (1950) Emilija Fernandeza i švedski „Krici i šaputanja“ (1972) Ingmara Bergmana.

Ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je čuvenom glumcu Klarku Gejblu, povodom 120 godina od njegovog rođenja i 60 godina od smrti. Izbor iz opusa jedne od najvećih muških zvezda klasičnog američkog filma prikazuje se od 3. do 7. februara u sali Makavejev, uz reprizu krajem meseca u Muzeju kinoteke. Program otvara komedija i romansa „Dogodilo se jedne noći“ (1934) Frenka Kapre, koja je Gejblu donela Oskara za glavnu ulogu. Tu je neizostavno i „Prohujalo sa vihorom“ (1939) Viktora Fleminga. Za ulogu Reta Batlera u istorijskoj drami, u kojoj mu je partnerka bila Vivijen Li, Gejbl je ponovo nominovan za Oskara. Za ovu priliku odabrani su i „Mogambo“ (1953) Džona Forda, „Neprilagođeni“ (1961) Džona Hjustona…

Gone with the wind Klark Gejbl i Olivija de Havilend u filmu "Prohujalo sa vihorom" (1939) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Program Sećanje na… od 10. do 14. februara prikazuje retrospektivu Mire Furlan, jedne od najboljih glumica sa prostora nekadašnje Jugoslavije, koja je preminula prošlog meseca u Los Anđelesu u 66. godini. Na njen izuzetan talenat, lepotu i harizmu podsetiće uloge u filmovima „Kiklop“ (1982) Antuna Vrdoljaka i „Lepota poroka“ (1986) Živka Nikolića, za koje je dobila dve Zlatne arene na festivalu u Puli, ali i takođe izvanredne role koje je ostvarila u filmovima „Otac na službenom putu“ (1985) Emira Kusturice, „U raljama života“ (1984) i „Za sreću je potrebno troje“ (1985) Rajka Grlića, „Turneja“ (2008) Gorana Markovića…

Lepota poroka Mira Furlan u filmu "Lepota poroka" (1986) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Isti program u više termina u toku meseca podsetiće i na nedavno preminule inostrane filmske umetnike. Među njima su Majkl Aptid, reditelj filmova „Rudareva kći“ (1980) i „Gorile u magli“ (1988), zatim glumica Karolin Selije („Život, ljubav, smrt“ Kloda Leluša), glumac Klod Braser („Neobična banda“ Žan Lik Godara), glumica Pamela Tifin („Muči me, ali me voli“ Dina Risija).

U saradnji sa Beogradskim festivalom igre (BFI) od 18. do 21. februara biće održana osma revija Dani igre na filmu, sa igranim i dokumentarnim ostvarenjima iz sveta umetničke igre. Pored kultnih filmova kao što su „Osvajanje Bruklina“ (2018) Pola Bekera, „Životna prekretnica“ (1977) Herberta Rosa i bioskopskog hita „Flešdens“ (1983) Ejdrijena Lajna, deo programa posvećen je predstavama važnih plesnih kompanija i istaknutih koreografa koje su gostovale na BFI, a koje je snimila Redakcija kulturnog programa RTS-a.

Flashdance Flešdens (1983) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Kraj meseca ponovo donosi ciklus Po željama gledalaca. Od 25. do 28. februara u sali Makavejev na repertoaru su „Noćni portir“ (1974) Liliane Kavani, „Plavi somot“ (1986) Dejvida Linča, „Ratnici podzemlja“ (1979) Voltera Hila i drugi kultni filmovi.

Program Sećanje na… održava se i u Muzeju kinoteke u Kosovskoj 11, a 2. i 3. februar posvećen je reditelju i scenaristi Nikoli Stojanoviću, koji je preminuo prošlog meseca u Beogradu, u 79. godini. Biće prikazan izbor njegovih kratkih igranih i dokumentarnih filmova, među kojima su „U kuhinji“ (1969), „Alternativa“ (1987), „Kraj milenijuma“ (1995), kao i dva dugometražna igrana filma – „Od zlata jabuka“ (1986) i „Belle Epoque ili Poslednji valcer u Sarajevu“ (1990).

Blue Velvet Plavi somot (1986) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

U istom programu u toku meseca biće prikazani i filmovi reditelja Stiva Karvera („Čelični nervi“, 1979) i Franka Giraldija („Živ ili mrtav“, 1967), kao i glumaca Borisa Plotnikova („Uspon Larise Šepitko“, 1976) i Natali Delon („Samuraj“, 1967).

Od 4. do 8. februara Muzej kinoteke je domaćin Dana japanskog filma. Ova revija nudi četiri ostvarenja nove produkcije, kao što su „Uznemiravanje obrokom“ (2019) Renpeija Tsukamotoa i „Reka Takacu“ (2020) Nišikorija Jošinarija.

Samuraj, Natali Delon Natali i Alen Delon u filmu "Samuraj" (1967) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Stalni program Šok koridor predstavlja… ovoga puta naslovljen je „Priča o običnom ludilu Džeka Šoldera“. Ljubitelji horora moći će 8. i 9. februara da vide debitantski film ovog američkog reditelja i scenariste „Sami u noći“ (1982), jedno od njegovih najpoznatijih ostvarenja „Ko ubija nedužne građane“ (The Hidden, 1987), ali i nastavke hitova kao što je „Strava u Ulici brestova 2: Fredijeva osveta“ (1985).

Program Moj izbor ovog meseca sastavio je Ljubomir Ljuba Jelić, a biće prikazan od 10. do 14. februara. Njegova neobična selekcija obuhvata filmove u širokom rasponu od meksičke produkcije „Zaboravljeni“ (1950) Luisa Bunjela i mađarske „Vrteške“ (1956) Zoltana Fabrija, preko blokbastera „Titanik“ Džejmsa Kamerona (1997), do antologijskog „XX vek“ (1976) Bernarda Bertolučija, ali i animiranog „Mačak Fric“ (1972) Ralfa Bakšija.

20. vek Robert de Niro, Dominik Sanda i Žerar Depardje u filmu "XX vek", ili "1900" (1976) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Na dan 19. februara navršava se osam godina od iznenadne smrti reditelja i scenariste Dinka Tucakovića (1960-2013), dugogodišnjeg upravnika Muzeja kinoteke. Toga dana na njegov opus podsetiće projekcije dokumentarnog filma „The Rubber Soul Project“ (2004) i igranog „Doktor Rej i đavoli“ (2012).

U programu Džon Hjuston na bis od 20. do 24. februara ponovo će moći da se vide filmovi jednog od najvećih holivudskih reditelja svih vremena, prikazani krajem januara u programu Fokus. Za ovu priliku odabrani su „Blago Sijera Madre“ (1948), za koji je dobio dva Oskara – i za režiju i za scenario, zatim „Džungla na asfaltu“ (1950), „Afrička kraljica“ (1951), „Mobi Dik“ (1956)…, zaključno s Hjustonovim poslednjim filmom „Mrtvi“ (1987).

Afrička kraljica, Ketrin Hepbern Afrička kraljica (1951) / Foto: Promo/Jugoslovenska kinoteka

Od 25. do 28. februara u Muzeju kinoteke se repriziraju filmovi iz ciklusa Velikani svetskog filma… Klark Gejbl.

Video: Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan preminula je u 65. godini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA