≫ 

"Dara iz Jasenovca" na repertoaru dva bioskopa u Njujorku

Film reditelja Predraga Gage Antonijevića videće se i poznatom američkom gradu

  • 3
Film Dara iz Jasenovca "Dara iz Jasenovca" / Foto: Aleksandar Letić

Ostvarenje "Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića naći će se od 12. marta na repertoaru dva velika njujorška bioskopa "AMC Empire" i "Village East by Angelika", najavili su producenti.

Ova istorijska drama opisuje i na umetnički i edukativan način oživljava tragičan period srpske istorije u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kvislinškoj nacističkoj tvorevini u Drugom svetskom ratu.

"Dara" prikazuje period 1942. godine, kada posle velike ustaško-nemačke ofanzive na planini Kozara, u Bosni i Heercegovini, srpsko stanovništvo masovno završava u koncentracionim logorima.

Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata.

O sudbini oca ne znaju ništa. Užas koji će preživeti u logoru smrti učiniće da dvojčica odraste preko noći.

Darinu majku i starijeg brata ubijaju, a misija njenog života postaje da sačuva život mlađeg brata u neljudskim uslovima gde deca svakodnevno umiru od bolesti i gladi, ili ih surovo ubijaju.

Priča "Dara iz Jasenovca" je prikaz sudbine samo jednog deteta sa Kozare za hiljade i hiljade nikad utvrđenih i u stvarnosti tragičnijih sudbina.

U logoru Jasenovac, jednom od najozloglašenijih logora u Drugom svetskom ratu, ubijeno je na najstravičniji način, prema procenama, nekoliko stotina hiljada ljudi, uglavnom Srba, zatim Jevreja i Roma, kao i Hrvata, protivnika ustaškog režima.

Vodeće uloge u filmu igraju glumci iz Republike Srpske Biljana Čekić kao Dara, Anja Stanić Ilić, Zlatan Vidović, Nikolina Friganović, Sandra Ljubojević, Željko Erkić i Goran Jokić.

Glumačku ekipu iz Srbije čine Marko Janketić, Igor Ðorđević, Nataša Ninković, Bojan Žirović, Jovo Maksić, Radoslav Rale Milenković, Vuk Kostić, Tatjana Kecman, Petar Zekavica, Jelena Grujčić, Bogdan Bogdanović i mnogi drugi.

Video: Vučić ugostio glavnu glumicu filma Dara iz Jasenovca

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    9. mart 2021 | 19:32

    Film ce biti gledan,i polako ce i americka publika shvatiti polozaj Srba u svetu i stradanja kroz dvadeseti vek pa sve do dan danas kroz sta sve prolaze,polako ce se menjati misljenja o Srbima koji su anatemisani americkim medijskim izvestajima ,americki narod imace priliku da vidi ono sto nikad nije mogao ni videti ni znati ,nesto sto svet nikad nije imao, deciji logor i sva stradanja u Jasenovcu

  • slobodan markovic

    10. mart 2021 | 08:20

    Po njima film Dara iz Jasenovca, nije bila za oskara, a da puni kasu zato je ok.I bez njihovog Oskara film ce da zivi, da ima svoje trajanje, I STO CE SVET konacno posle toliko decenija, da vidi veliko stradanje jednog naroda i sto su bili krivi , samo sto su Srbi.Ovaj film je oskar za sebe,i sama poruka celome svetu da se ovakvo, zlo nikada ni u jednom veku ne desi ni jednom narodu ma ko da su, svi smo mi od krvi i mesa, bili plavi, beli, ili zuti, i svi mi imamo pravo na zivot.KOLIKO JE BILA GRESKA STO OVAJ FILM NIJE DOBIO OSKARA VREME CE RECI SVOJE, A VREME JE NAJBOLJI SVEDOK

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA