Trebalo je da glumi Bilija Pitona umesto Radmilovića: Evo zašto Taško nije igrao u "Maratoncima"

Reditelj Slobodan Šijan je želeo Načića u filmu "Maratonci trče počasni krug", ali do saradnje nije došlo

  • 1
Taško Načić Zoran Radmilović Zoran Radmilović, Taško Načić Printskrin: RTS

Na današnji dan, 26. marta 1993. godine, preminuo je jedan od najpoznatijih domaćih glumaca, legedarni Taško Načić. Rodio se 7. aprila 1934. godine u Kruševcu, a na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu je diplomirao glumu.

Oni koji su ga poznavali govorili su da je bio jednostavan, skroman i povučen čovek.

Imao je bogatu karijeru. Na filmu je debitovao 1960. godine u filmu "Bolje je umreti". Glumio je u 99 naslova, u ostvarenjima kao što su "Bokseri idu u raj", "Majstor i Margarita", "Čudo neviđeno", "Ćao inspektore", "Nije lako sa muškarcima", "Sabirni centar"...

Upečatljivu ulogu imao je u seriji "Bolji život", gde je igrao lik Maljkovića.

Sarađivao je sa rediteljem Slobodanom Šijanom. Prvo u ostvarenju "Ko to tamo peva", kao i "Davitelj protiv davitelja", gde je glumio lik Pere Mitića.

Šijan je hteo da Načić glumi i u filmu "Maratonci trče počasni krug". Kako se priča, za Taška je bila namenjena uloga Bilija Pitona, kojeg je na kraju glumio legendarni Zoran Radmilović.

Načić je u jednom intervjuu objasnio zašto nije prihvatio da glumi u filmu "Maratonci trče počasni krug".

- Prvi me put Šijan zvao kad je radio "Ko to tamo peva". Nakon toga, malo smo se posvađali, nismo se dobro razumeli. Naime, u njegovom sledećem filmu "Maratonci trče počasni krug" nisam hteo da prihvatim ulogu koja je bila više pantomimska, i to ne zato što je bila mala,  jer ne pravim razlike između malih i velikih uloga, nego zbog toga što ne volim raditi pantomimu i smatram da tu nisam svoj - rekao je Taško i dodao:

- Šijanu je bilo žao, jer je on od onih koji ne žele da prekidaju saradnju s glumcem, ako je taj "po njegovom broju". Takav glumac mora nešto glumiti, makar bilo šta - rekao je Načić u intervjuu za "Studio", a prenosi "Yugopapir".

Zoran Radmilović kao Bili Piton:

Taško je bio i odličan pozorišni glumac, a briljirao je u pozorištu Atelje 212 sjajnim ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III" (pored maestralnog Zorana Radmilovića), "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici"...

Svoje poslednje dve uloge ostvario je 1992. godine, u ostvarenjima "Juriš na skupštinu" i "Sekula nevino optužen".

Po kojoj ulozi najviše pamtite Taška Načića?

(Telegraf.rs/Yugopapir, Slobodan Brkić, Studio, maj 1988.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA