≫ 

Nepoznate činjenice o Greti Garbo: Imala je poseban zahtev kada je snimala ljubavne scene

Glumica koja je obeležila 20. vek

  • 2
Greta Garbo Greta Garbo Foto: Profimedia/The Hollywood Archive

O jednoj od glumica koja je obeležila 20. vek, Greti Garbo, priča se i dan danas. Svojom pojavom i glumom je osvojila svet, a tim povodom evo i nekih činjenica koje možda niste znali o njoj.

1. Pravo ime bilo joj je Greta Lovisa Gustafson - Rođena je 18. septembra 1905. godine u Švedskoj i živela je u siromašnoj porodici. Kao tinejdžerka radila je u berbernici, kao i u lokalnoj prodavnici. Godine 1924.  dobija stipendiju u da studira glumu, a na predlog režisera Morica Stilera menja svoje prezime u Garbo.

2. Kada je došla u Ameriku nije znala engleski - Greta je engleskim ipak ovladala tokom vremena, ali je imala jak švedski naglasak. U početku, to se nije dopalo vodećim ljudima producentske kuće MGM, no kasnije su baš u tome pronašli njen jedinstveni šarm. Švedski akcenat, kao i njen dubok glas, postao jedan od zaštitnih znakova Grete. Njen prvi glasovni film bio je "Ana Kristi", a upravo za lik Ane Kristi bila je nominovana i za Oskara.

3. Greta Garbo je često slala režisere da joj donesu milkšejkove kada je snimala ljubavne scene - Kako je pričao Ruben Mamulian, koji je režirao film "Kraljica Kristina" u kojem je glumila Greta Garbo, glumica je imala izričit zahtev kada je snimala ljubavne scene.

- Tokom tih (ljubavnih) scena dozvoljavam samo da u prostoriji budu kamerman i čovek koji je zadužen za osvetljenje na setu. Režiser ide da kupi kafu ili milkšejk - navodno je jednom rekla Greta Garbo.

via GIPHY

4. Greta Garbo je bila enigma - Iako je bila svetska zvezda, Greta Garbo je bila povučena i prava enigma. Izbegavala je javne događaje, a samo retki su imali priliku da je intervjuišu.

- Kada sam bila dete, kako se sećam, oduvek sam želela da budem sama. Ne volim gužvu... ne volim kada ima puno ljudi - rekla je svojevremeno Greta Garbo za "Photoplay".

Priča se da je Greta koristila razne alijase, kupovala i po nekoliko avionskih i pozorišnih karata kako bi sačuvala svoju privatnost.

5. Priča se da je bila špijun tokom Drugog svetskog rata - U filmu, je glumila ruskog špijuna, kao i čuvenu Mata Hari (koja je bila špijun tokom Prvog svetskog rata). Priča se da he Greta Garbi prikupljala informacije o simpatizerima nacista u Švedskoj za potrebe britanske tajne službe.

via GIPHY

6. Greta Garbo se povukla iz glume sredinom svojih tridesetih godina - Iako je osvojila tri Oskara, Greta se povukla iz glume 1941. godine, posle uloge u romantičnoj komediji "Žena sa dva lica". Imala je samo 36 godina. Film nije dobro prošao na svetskim blagajnama, a posle toga Greta više nikada nije stala pred kamere.

7. Greta Garbo je jela mnogo pšeničnih klica i pogača od celera - Greta Garbo je imala specifičnu ishranu. Naime, kako se priča, mnogo je jela povrće, pšeničnu klicu, pila jogurt, konzumirala kvasac.

8. Greta Garbo je bila ljubitelj pasa - Bila je i vlasnica potomaka čuvenog nemačkog ovčara Rin Tin Tina. Tokom života imala je 48 pasa.

9. O seksualnosti Grete Garbo se još uvek priča - Greta Garbo nikada nije bila udata, a priča se da je bila u vezama i sa muškarcima i sa ženama.

via GIPHY

10. Greta Garbo je bila kolekcionarka umetničkih dela - Nakon što se povukla iz glume, Greta Garbo je počela da sakuplja umetnička dela. U njenom vlasništvu bio je francuski nameštaj iz 18. veka. Posećivala je art galerije i izložbe gde je gledala koja dela će da kupi. Prema navodima Dejvida Neša iz aukcijske juće "Sotebi", apartman Grete Garbo na Menhetnu krasile su tri Renoarove slike, kao Savonijevom tepih. Takođe, u njenom vlasništvu bola je i stolica Luja XV. Nakon njene smrti, slike koje je posedovala, kao i nameštaj, čija vrednost je bila nekoliko miliona dolara, stavljene su na aukciju u kući "Sotebi".

11. Greta Garbo je volela da gleda crtaće, posebno "Kremenkove" - Bar tako su pričali njeni prijatelji. Takođe, volela i kviz pod nazivom "Hollywood Squares", koji je bio aktuelan 1960-ih.

12. Greta Garbo je bila ljubitelj hokeja - Kako se priča, bila je fan hokejaškog kluba "Njujork Rendžers", a imala je svoje mesto iza pozicije gde se izvodi penal.

13. Lik Grete Garbo je na novčanici od 100 švedskih kruna - Greta Garbo se našla na ovoj novčanici 2015. godine.

Greta Garbo je preminula na današnji dan, 15. aprila 1990. godine u Njujorku. Imala je 84. godine.

(Telegraf.rs/mentalfloss.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA