≫ 

Povratak iz mrtvih, ljubavna drama, roditelji teroristi: 8 momenata koji su uništili dobre serije

Koja je serija vama uništena i zašto? Javite nam u komentarima

  • 5
Prijatelji, Friends "Prijatelji" / Printskrin: YT/Best of Friends

Potrebno je mnogo umeća i analize kako seriju koja je publiku oduševila u ranim sezonama ne uništiti u onima koje dolaze. Razumnjivo, kreatori često žele da hit serije koje donose mnogo novca što drže održe u etru, ali baš zbog toga u nekom trenu moraju da posegnu za vrlo nepopularnim rešenjima.

To naravno ne važi za sve - jedna od najduže emitovanih serija, "Simpsonovi", dobra je danas koliko i od prve epizode, ali zahvaljujući tome što je zaustavljena u vremenu, njeni likovi ne stare, a pop kultura i dnevna politika piscima pružaju neograničenu inspiraciju.

Serije koje nemaju tu sreću neretko može da uništi i samo jedan-jedini momenat. Pogrešna ljubavna veza, gubitak pamćenja, "vaskrsenje" lika s kojim smo se već oprostili. Fanovi, naravno, na to veoma burno reaguju, a neke kikseve ne opraštaju ni godinama kasnije.

Ovo su najpoznatiji primeri:

"Prijatelji" (Friends): Džoi i Rejčel

Najpoznatiji sitkom na svetu verovatno je trebalo da se završi nakon 8. sezone i Rejčeline trudnoće. I gledaoci, i kreatori mogli su da predvide da će se ona i Ros neizbežno pomiriti. No, kako bi produžili seriju koja im je donosila ogromne pare, producenti su rešili da snime još dve sezone - ali i da unesu malo nepotrebne ljubavne tenzije tako što će Džoija spojiti sa Rejčel.

Srećom, ova čudna veza trajala je samo četiri epizode, ali trenutak koji je zaista naljutio fanove bio je onaj kada Ros uđe u Džoijev stan i vidi svog najboljeg druga i bivšu devojku koja mu je nedavno rodila dete kako se ljube.

Glumci su smatrali da je ovo loša odluka, a scenaristi priznali da im nikada nije bilo ni na pameti da Rejčel i Džoi završe zajedno na kraju. U pitanju je samo bio lenj i trapav pokušaj da se serija produži još malo.

"Izgubljeni" (Lost): Kameni pampur

"Izgubljeni" su jedna od najgledanijih serija u proteklih 20 godina koja je počela kao uzbudljiva misterija, ali vremenom postala sve zamršenija. I svima je bilo jasno da njeni kreatori ne znaju kako da je privedu kraju.

Mnogi fanovi su i dalje ljuti zbog nezadovoljavajućeg kraja i činjenice da sudbina većine likova nije rešena. Međutim, čak i pre poslednje epizode usledio je potpuni fijasko.

Negde na pola 6. i poslednje sezone Džejkob kaže Dezmondu da je ostrvo nalik na pampur koji sprečava da se zlo prospe po setu. Međutim metafora se pretvorila u bukvalni kameni pampur, zabijen u samo srce ostrva, koji Dezmond u jednom trenutku uzima, a Džek potom vraća, kako bi sprečio globalnu katastrofu. Međutim, katastrofa se nije mogla sprečiti po pitanju serije i njene traljave radnje.

"Dekster" (Dexter): Deb saznaje da je Dekster ubica

Kontroverzna serija o forenzičaru koji likvidira ubice stekla je armiju fanova čim se pojavila. Ipak, mnogi su mišljenja da je trebalo da se okonča nakon 4. sezone i Ritine smrti. Na kraju je "Dekster" imao osam sezona (deveta je trenutno u pripremi) i uz "Igru prestola" i "Izgubljene" završio se na krajnje nezadovoljavajuć način.

Trenutak koji je seriju unizio, smatraju mnogi, bio je onaj u kome Deb zatiče svog brata Dekstera usred ubistva. No, umesto da završi u zatvoru ili na groblju, scenaristi sa tim otkrićem nisu uradili baš ništa zanimljivo. Deb je preostale dve sezone uništavala sebe i umirala, a Dekster je nastavio po starom.

Deveta sezona biće, nadamo se, prilika da se barem neke greške isprave.

"Bafi, ubica vampira" (Buffy the Vampire Slayer): Vaskrsenje

"Bafi" nije bila teška za gledanja, sve do trenutka kada je, na kraju 5. sezone, glavna heroina umrla... A onda već na početku 6. ustala iz groba.

Usledile su još dve sezone koje sigurno nisu bile loše, ali jesu najslabiji deo ove serije. Put koji je Bafi prošla i njena žrtva izgubili su na važnosti i vrednosti, a posledice je ostavila i činjenica da je poslednja dva serijala snimila druga producentska kuća. Mnogi su mišljenja da je Bafi trebalo da ostane mrtva i da se tu i završi serija.

"Kuća karata" (House of Cards): Frenkova smrt

Kada na kraju 5. sezone Kler preuzme Belu kuću i odluči da se odvoji od Frenka, fanovi su očekivali da u šestoj "perje leti" između surovih i moćnih supružnika. No, još ni prva klapa nije pala, a Kevin Spejsi je optužen za seksualno zlostavljanje, zbog čega su kreatori serije rešili da nastave bez njega.

Frenk Andervud je proglašen mrtvim, a priča je nastavila da prati njegovu udovicu Kler, novu predsednicu SAD-a. I iako je Robin Rajt pokazala da je sasvim sposobna da iznese priču bez Spejsija, scenaristi nisu bili sigurni šta da rade. Cela sezona bila je prepuna melodramatičnih zapleta i obrta, da bi se okončala na krajnje depresivan način, nedostojan prethodne priče.

"24": Džekova porodica

Nakon fantastične 5. sezone, usledio je ogroman obrt - ispostavilo se da su teroristi protiv kojih se Džef Bauer (Kifer Saterland) njegov rođeni otac i brat.

Serija posle toga više nije bila ista. Pretnja po zemlju odjednom je postala Džekova porodična priča i neminovno uplovila u samosvesni apsurd. Kada su u narednom serijalu vratili iz mrtvih Džekovog starog druga Tonija, koji je potom nebrojene puta promenio stranu, priča se još više udaljila od uzbudljivog špijunskog trilera koji je nekada bila, a to su morali da priznaju čak i najverniji fanovi.

"Kako sam upoznao vašu majku" (How I Met Your Mother): Smrt majke

Sedam punih sezona čekali su gledaoci da upoznaju "majku", prateći njen žuti kišobran, tražeći je u punoj učionici ili klubu... Ali kada se Trejsi konačno pojavila, "ubili su je" posle samo dve epizode.

U finalu saznajemo da je Trejsi umrla od neizlečive bolesti 2024. godine i da u 2030. Ted sam odgaja svoje dvoje dece. A onda i da je "teta Robin" sve vreme bila ona prava. Ted i Robin, koja se razvela od Barnija, završavaju tamo i gde su počeli, ali ako su reference na prvu epizodu imale za cilj da razneže fanove, u tome se nije uspelo.

Na kraju je objavljen i alternativni kraj u kome Ted i Trejsi ostaju zajedno, dok Robin i Barni dobijaju svoj hepi end.

"Igra prestola" (Game of Thrones): Kralj Bren

Nakon pete sezone, kada su se već potpuno udaljili od knjiga na osnovu kojih su nastale, kreatori "Igre prestola" tonuli su sve više i više, da bi poslednja, osma sezona bila potpuni promašaj. Pisalo se kao da se ništa pre toga nije desilo, zaboravljale su se plastične čaše i flaše, snimani su krstovi u Dubrovniku, a Deni je iz čista mira proglašena ludom...

Ipak, ono što je možda najviše iznerviralo fanove bilo je proglašenje Brena za kralja i suludo objašnjenje zbog čega on treba da bude vladar Vesterosa. I iako čitaoci knjiga na neki način i vide mogućnost da Bren na kraju preuzme presto, ali kao ili igračka, ili novi lider Dece šume, neosporno je da je njegova priča u seriji bila najdosadnija i da nikakve logike (a naročito ne političke) u proglašenju kralja Brena nije bilo.

Video: Kako je nastala Porodica, serija o poslednjim danima pred hapšenje Miloševića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zver

    19. maj 2021 | 05:51

    Dva i po muskarca su unistili sa Ashton Kutcherom.

  • Britva

    18. maj 2021 | 17:01

    Prijatelji su po meni ubedljivo najbolji, mozes da je gledas 100 puta bez problema, jedino mi smetalo kad sam saznao kako je snimano, kao u pozoristu, i onda kad je gledam ponovo nije isti osecaj :-/

  • Shampita

    18. maj 2021 | 19:51

    Realno svaka serija ikada snimljena je u nekom trenutku unistena zbog alavosti da se seriji kojoj je odavno kraj razvuce i da se zarade jos neke parice. 1. GOT- prve 3 sezone imaju radnju, sve se odvija brzo....na dalje sve sporije, pogledas epizodu od sat vremena(realno pola filma i vise) i na kraju nista se nije desilo....zadnje 2 sezone...pa bolje da ih nisu ni snimali. 2. West world-prva sezona lepo koncipirana bez konacnog zavrsetka, otvorena su vrata za dalje...mogla se snimiti jos 1 ili eventualno 2 sezone uz dobar scenario ali se sve pretvorilo u papazjaniju. 3. Lost-manje vise isti komentar kao i za west world, serija je mogla da traje max 3 sezone, ovako 3 meseca na ostrvu su razvukli na 6 sezona....teorije zavere, zavere....hiljadu puta su izgubili nit i smisao. 4. Sluzavkina prica tuce sad 4 sezonu a realno samo prva, napisana po istoimenom romanu pije vodu. Hajde opet otvorena su vrata za nastavak. Trebalo je smisliti dobru pricu o borbi za slobodu sa happy end-om sto publika ocekuje u jednoj sezoni a ne ovoliko razvlacenje gde se nista ne desava sem da u okutnoj i nemilosrdnoj zemlji gde se vade oci i seku sake za jednu nepromisljenu rec glavnoj junakinji polazi za rukom da 100 puta predvodi puc, da je isto toliko puta hvataju, pre toga ranjavaju ali da za nju posledica nema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA