≫ 

Dodeljena priznanja na SOFEST-u: Filmu "Ajvar" Grand Prix festivala

Žiri publike dodelio je "Nagradu publike" filmu "Realna priča", u režiji Gordana Kičića

  • 0
Filmski festival Sopot Foto: Promo/ CEBEF

Juče je održana svečana dodela nagrada 49. izdanja Filmskog festivala u Sopotu, koji je realizovan u produkciji Centra beogradskih festivala, uz saradnju sa Centrom za kulturu Sopot.

Žiri takmičarskog programa 49. Filmskog festivala u Sopotu u sastavu: Jovan Marković, scenarista (predsednik), Slobodan Skerlić, reditelj i Milan Nikodijević, producent; dodelio je sledeće nagrade:

Nagrada Grand Prix festivala filmu "Ajvar"

Nagrada Grand Prix festivala dodeljena je producentkinji filma AJVAR (režija Ana Maria Rossi, u produkciji Biberche production), za melodramski intoniranu priču, napisanu i realizovanu van stereotipa, koja nam na svež i originalan način pokazuje kraj jedne ljubavi i na autentičan način tretira pomenuti žanr u srspkoj kinematografiji.

Ajvar, Nataša Ninković, Sergej Trifunović "Ajvar" / Foto: Promo

Nagrada je uručena producentkinji Nikolini Vučetić Zečević, koja se veoma zahvalila svima u ime cele ekipe filma Ajvar.

Nagrada za najbolju režiju Srdanu Goluboviću za film "Otac"

Nagrada za najbolju režiju dodeljena je Srdanu Goluboviću za film "Otac" u kome, uzimajući stvarni događaj kao povod da nam ispriča surovu priču o borbi oca za starateljstvo nad decom, Golubović gradi nadasve poetičnu priču, univerzalno razumljivu, od Enkoridža do Varvarina. On slikama, konzistetntno i stilski ujednačeno ispisuje ovu priču pokazujući, sa jedne strane ljubav i rešenost, a sa druge birokratsku bezdušnost.

Ispred kuće Baš Čelik Nina Stojadinović je pročitala govor Srdana Golubovića:

Otac, Goran Bogdan Goran Bogdan u filmu "Otac" / Foto: Maja Medić

"Dolazio sam na vaš festival kao dete. Posebno cenim činjenicu da je festival nastao na ideji i tradiciji antifašizma. Danas je festival izuzetno važan, ne samo za sredinu u kojoj se dešava, već za celokupnu domaću filmsku scenu. Izuzetno sam počastvovan nagradom za režiju na vašem festivalu. Svima čestitam na istrajnosti i želim još puno uspešnih festivala".

Nagrada "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu Mihaeli Stamenković

Nagrada "Mira Stupica" za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mihaeli Stamenković za film "Prolećna pesma", u režiji Natalije Avramović, za autentičan stil glume i beskompromisnost u odabiru sredstava kojim nam hrabro interpretira lik mlade rediteljke, samohrane majke Petre koja pokušava da normalizuje život posle razvoda. Stamenković je uspela da izvede bravuru, a celom filmu da novu dubinu i kvalitet.

- Ovo je moja prva nagrada, a pošto je to statua slobode,želim da kažem da čitav svoj život težimo ka slobodi, i tako treba da nastavimo. Poštujte tuđu slobodu i hvala! - izjavila je Mihaela Stamenković primajući nagradu.

Nagrada "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu Filipu Đuriću

Nagrada "Bata Živojinović" za najbolju mušku ulogu dodeljena je Filipu Đuriću za film "Moj jutarnji smeh", u režiji Marka Đorđevića, za nadahnutu glumu koja se u interpretaciji lika tridesetogodišnjeg Dejana koji zakasnelo odrasta, nikako ne vidi kao gluma, već kao intimna i zaista proživljena istina čitave generacije.

Moj jutarnji smeh "Moj jutarnji smeh" / Printskrin: Youtube/Moj jutarnji smeh

Nagradu je primio reditelj filma Marko Đorđevič koji je na šaljiv način pročitao govor Filipa Đurića:

"Ovaj govor bih želeo da posvetim svima onima koji su odlučili da iz nepoznatih razloga baš meni uruče ovu nagradu u ovoj spektakularnoj konkurenciji, koja od sada mojoj malenkosti postaje izuzetno draga."

Nagrada žirija publike pripala je filmu "Realna priča"

Žiri publike dodelio je "Nagradu publike" filmu "Realna priča", u režiji Gordana Kičića.

Realna priča Insert iz filma "Realna priča" / Foto: Promo

- Hvala vam puno, veliko mi je zadovoljstvo što sam dobio baš ovu nagradu, jer je ona meni najvrednija. Kada pravimo filmove, pravimo ih za sebe sa potrebom da ispričamo neke priče koje nama znače, ali i sa potrebom i intencijom da se to publici dopadne - izjavio je reditelj i glavni glumac Gordan Kičić.

U ponedeljak, 19. jula u u oviru programa SOFEST PLUS publika će u Domu omladine Beograda moći besplatno da pogleda nagrađene filmove:

16.00 - Prolećna pesma

18.00 - Moj jutarnji smeh

20.00 - Ajvar

22.00 - Otac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA