,,Oaza” Ivana Ikića najbolji domaći film po izboru Srpske sekcije Međunarodne Federacije kritičara

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama

  • 0
Film Oaza, Ivana Ikića

Film "Oaza" / Foto: Promo

Film „Oaza" Ivana Ikića proglašen je za najbolji srpski film po izboru Srpske sekcije Međunarodne Federacije kritičara (FIPRESCI). Ovu nagradu je 19. jula, na Festivalu evropskog Filma Palić, prvi put dodelila novoosnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije – AFIFS, koju čini sedam filmskih festivala u Srbiji: Festival evropskog filma Palić, Festival filmskog scenarija (Vrnjačka Banja), Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti (Niš), Leskovački internacionalni festival filmske režije - LIFFE, Festival autorskog filma (Beograd), Šumadijski internacionalni filmski festival debitantskog filma (Kragujevac) i festival Slika u pokretu (Novi Sad).

Milan Nikodijević, član žirija FIPRESCI Srbija koji je odlučivao o najboljem filmu, uručio je nagradu producentu filma Milanu Stojanoviću (Sense Production) i reditelju Ivanu Ikiću. Novčana vrednost nagrade je 300.000 dinara.

Milan Stojanović producent filma „Oaza”, prilikom dodele ovog priznanja je rekao:

- Hvala Asocijaciji filmskih festivala na ovoj divnoj nagradi, hvala FIPRESCI-ju za to što su upravo odabrali naš film, ali hvala i Festivalu evropskog filma Palić na divnom gostoprimstvu. Ivanov i moj prvi film „Varvari” je ovde imao svoju premijeru 2014. godine i tada je takođe osvojio nagradu. Ove godine film nije na festivalu, ali ipak je osvojio nagradu. Veliko mi je zadovoljstvo.

U obrazloženju žirija (Milan Nikodijević, Ivan Karl i Borislav Anđelić) stoji da reditelj Ivan Ikić „na autorski uzbudljiv i estetski ubedljiv način vešto artikuliše glumu svojih naturščika”, te da je reč o „svojevrsnom autorskom eksperimentu, u kome Ikić „beg u slobodu" svojih mladih junaka, inače deficitarne teme u srpskom filmu o mladima sa posebnim potrebama, vodi delikatnim putevima autodestrukcije oko koje reditelj smelim rešenjima i autorskom suptilnosću plete poetiku surovosti i bolne stvarnosti „Oaze".

Žiri dalje konstatuje i da ovaj film „po svom autorskom pristupu i visokim estetskim i moralnim vrednostima do kojih je dosegao u realizaciji ovog projekta predstavlja najbolji srpski film u ovoj godini, a ovo ostvarenje po ukupnim dometima stavlja ga na visoko mesto među ostvarenjima u poslednjoj dekadi srpskog filma”.

Film „Oaza“ reditelja i scenariste Ivana Ikića premijerno je prikazan prošle godine na prestižnom Venecijanskom filmskom festivalu, gde je osvojio nagradu za Najbolji evropski film u sekciji Dani autora, koju dodeljuje mreža Europa Cinemas. U Srbiji je premijerno prikazan na FEST-u, gde je dobio nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu.

Radnja prati tri osobe u instituciji za mlade sa posebnim potrebama. Marija se ubrzo sprijatelji sa podjednako neustrašivom devojkom Draganom, a kada postane jasno da su obe zaljubljene u povučenog mladića Roberta, njihov odnos biva ugrožen i postepeno prerasta u opasnu igru žmurke sa ciljem da se on osvoji. U glavnim ulogama su Marijana Novakov, Tijana Marković, Valentino Zenuni, Milica Đinđić, Saša Strugar, Maruša Majer, Goran Bogdan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA